Kuburaši i KUD Klaruš predstavili kulturu i tradiciju Varaždinske županije na 56. Đakovačkim vezovima!

OBJAVLJENO 4.7.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Prošlog se vikenda u Đakovu održavao završni program 56. Đakovačkih vezova, najvećeg hrvatskog tradicionalnog festivala, u čijem je mimohodu sudjelovalo više od dvije tisuće ljudi!

Program ovogodišnjih Đakovačkih vezova započeo je sredinom lipnja, a prošlog vikenda održani su svečana povorka sudionika manifestacije ulicama Đakova, te Smotra folklora Hrvatske i Međunarodna smotra folklora na kojoj su nastupila društva iz Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih američkih država i Ukrajine, koja je ove godine bila zemlja partner.

Predstavljajući Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju, program najvećeg hrvatskog tradicionalnog festivala svojim nastupima uveličali su članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec – KUM te Kulturno-umjetničkog društva Klaruš iz Maruševca.

Već tradicionalno, unazad osam godina u Đakovu nastupa Kuburaška udruga Maruševec, koja je i ove godine sudjelovala u povorci ulicama grada te je glasnim pucanjem iz kubura označila početak Međunarodne smotre folklora.

KUD Klaruš je na ovogodišnjoj Smotri folklora Hrvatske u sklopu Đakovačkih vezova nastupio s pjesmama i plesovima maruševečkog kraja; Polegala trava detelina. Članice KUD tom su se prigodom predstavile u dvije verzije narodnog ruha maruševečkog kraja, i to u svečanoj maruševečkoj narodnoj nošnji, dok su starije članice nosile maruševečke štofajnke.

Podršku svojim udrugama, jedinim s područja Sjeverozapadne Hrvatske iskazali su i ove godine načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem.

-Općina Maruševec ponosna je na svoje sugrađane, članice i članove naših udruga, čuvara naše tradicije i kulture koju su predstavili izvan naših granica, širokoj publici na najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu u Đakovu. Čestitamo Kuburaškoj udruzi Maruševec i Kulturno-umjetničkom društvu Klaruš na besprijekornim nastupima među 43 udruge, sudionicima 56. Đakovačkih vezova u sklopu kojih su na najljepši način predstavile kulturu, pjesmu, ples, narodno ruho i tradicijske običaje u Općini Maruševec i Varaždinskoj županiji, poručuju iz Općine Maruševec.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.