Obilježena 26. obljetnica VRO Bljesak

OBJAVLJENO 3.5.2021.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Kod Križa branitelja, spomen obilježja žrtvama komunizma i domovinskih ratova u blizini Dvorca Maruševec u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranka Maruševec i Općine Maruševec, obilježena je 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak.

VRO Bljesak započela je 1. svibnja 1995. godine u 5 sati i 21 minutu napadnom na južni i središnji dio okupiranog dijela Zapadne Slavonije, a glavni cilj operacije bio je ulazak u Okučane. U manje od 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara teritorija i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac.

Paljenjem lampiona odana je počast pripadnicima vojske i policije koji su sudjelovali u operaciji, od kojih je 51 poginuli, a ranjeno je njih 162. Na svečanosti su sudjelovali članovi UDVDR – ogranka Maruševec ali članovi ogranaka iz susjednih gradova i općina. U ime Općine Maruševec vijenac su položili i zapalili lampione načelnik Damir Šprem i zamjenik načelnika Mario Klapša.

Okupljenima su se obratili predsjednik UDVDR – ogranka Maruševec Tihomir Buden koji je istaknuo kako se ovom svečanošću obilježava 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, ali i 30. obljetnica mučki ubijenih 12 redarstvenika u Borovom selu.

Načelnik Damir Šprem naglasio je kako 26. godina kasnije upravo braniteljima dugujemo posebnu zahvalnost što živimo u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj, a slobodu koja je na taj način stečena, moramo čuvati, njegovati, a posebno, na mlađe generacije prenositi istinu o Domovinskom ratu.

Bljeskom i Olujom stvoreni su uvjeti za pobjedu u Domovinskom ratu te mirnu reintegraciju istočne Slavonije i hrvatskog Podunavlja, čime je završen proces vraćanja cjelokupnog državnog teritorija pod suverenitet Republike Hrvatske.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.