Općina Maruševec pristupila urbanom području Grada Varaždina

OBJAVLJENO 26.10.2021.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Općina Maruševec pristupila urbanom području Grada Varaždina

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u ponedjeljak je potpisan Sporazum o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbanog područja Varaždin za financijsko razdoblje 2021. - 2027.

Sporazum su uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja potpisali predstavnici 14 gradova i općina koji su ušli u sastav urbanog područja Varaždina, a riječ je o jedinstvenom području u Hrvatskoj.

Naime, gotovo 90 posto ITU središta u Hrvatskoj je u svoja urbana područja uključilo minimalni potrebni broj jedinica lokalne samouprave dok je Varaždin uključio tri grada, Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te čak 11 općina, među kojima je i Općina Maruševec.

Rekavši kako smatra da je to jedini korektan način, gradonačelnik Bosilj je istaknuo kako svi gradovi i općine koji su uključeni gravitiraju upravo prema Varaždinu. -Imamo jako puno zajedničkih interesa i potencijalnih projekata koje ćemo moći zajedno odraditi – kazao je Bosilj.

Načelnik Općine Maruševec tom je prilikom istaknuo kako ITU mehanizam potiče sinergiju susjednih gradova i općina za budući razvoj i dovodi do bolje integracije i bolje urbanizacije našeg prostora te da vjeruje da će doprinijeti razvoju naše društvene zajednice u kratkom vremenskom periodu. -Iako zasad Ministarstvo nije donijelo Smjernice za izradu strategije razvoja našeg urbanog područja, vjerujemo da će se prilikom donošenja Smjernica voditi briga o unaprjeđenju kvalitete življenja, javne i društvene infrastrukture i ljudskih potencijala, kao i razvoju konkurentnoga i održivoga gospodarstva te upravljanju okolišem, prirodom i prostorom, a koji će, ovisno o specifičnosti, omogućiti provedbu projekata vezanih uz poduzetništvo, kulturu, revitalizaciju zapuštenih lokacija i promet, rekao je načelnik Klapša.

klapsa itu 7

Grad Varaždin će zahvaljujući ovom sporazumu postati provedbeno tijelo razine jedan za europske projekte, kao što je to dosada bilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Iako Ministarstvo još nije izdalo smjernice kojim propisuje koje će projekte biti moguće provesti, gradonačelnik Bosilj je rekao kako će oni sasvim sigurno biti vezani uz kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, biciklističke staze i međusobno povezivanje jedinica lokalne samouprave, a Grad Varaždin već ima u planu njih nekoliko.

Cilj Strategije razvoja urbanog područja je definiranje zajedničkih smjerova razvoja urbanog područja grada Varaždina, predlaganje zajedničkih pravaca djelovanja, kao i lakša provedba zajedničkih projekata, a Strategija će sadržavati i projekte koji će se u dogovoru između svih jedinica lokalne samouprave provoditi kroz ITU mehanizam.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.