Obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i održan Izvještajni sabor UDVDR Podružnice Varaždinske županije u Maruševcu

OBJAVLJENO 16.1.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije u 2021. provela oko 120 aktivnosti vezanih uz očuvanje sjećanja na Domovinski rat. 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Varaždinske županije održala je u Maruševcu svoj Izvještajni sabor, te obilježila 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 24. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Delegacije Ogranaka i Klubova, predvođene županijskim predsjednikom Brankom Družinićem, te izaslanicom župana Varaždinske županije Lovorkom Horvat i načelnikom Općine Maruševec Mariom Klapšom, na spomen obilježju u Maruševcu odali su počast stradalima u Domovinskom ratu.

Tom je prigodom Tihomir Buden, predsjednik Ogranka Maruševec prezentirao povjesnicu o priznanju RH, a župnik Župe svetog Jurja Maruševec Krunoslav Milovec predvodio je molitvu.

Sabor je održan u općinskim prostorijama, zbog aktualnih epidemioloških mjera nazočio mu je smanjen broj delegata, a kao domaćin otvorio ga je Tihomir Buden.

Nakon himne Republike Hrvatske i minute šutnje u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, obratio se predsjednik Podružnice Branko Družinić koji je pozdravio nazočne te predložio Radno predsjedništvo, koje je u sastavu Ljudevit Cikač, predsjednik, članovi Slavko Čečura i Željko Benčić, te zapisničar Tihomir Buden, vodilo Sabor.

Nakon zahvale načelniku Klapši i maruševečkom Ogranku na gostoprimstvu, po usvajanju Poslovnika o radu, predsjednik verifikacijske komisije Anđelko Horvat izvijestio je da Saboru nazoči 41 od 50 pozvanih delegata, te će tako sve donesene odluke biti pravovaljane.

Potom se s Izvješćem o radu obratio predsjednik Podružnice Branko Družinić, koji je iznio da je udruga u 2021. godini, unatoč problemima vezanima uz pandemiju koronavirusa, na području županije provela oko 120 aktivnosti, među kojima se izdvajaju obilježavanje obljetnica vezanih uz Domovinski rat, poput sjećanja na žrtve Borova sela i Vukovara ili proslava Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja diljem županije.

Klubovi i Ogranci u sklopu Podružnice puno rade na očuvanju sjećanja na Domovinski rat i psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima, među kojima se izdvajaju manifestacije poput „Heroji Maruševca“ ili županijski sportsko-rekreativni susreti, koji od prošle godine prvi puta nose ime nestalog hrvatskog branitelja Dine Kunića.

Veliki projekt je i „Hodočašće u Međugorje“, a jedan od najvećih kojeg su provele braniteljske udruge je dokumentarni film „Zaboravljena mladost“ Ogranka Ivanec, koji tijekom prošle godine doživio službenu premijeru, a ubuduće će biti korišten u edukativne svrhe.

Potom su Izvješća o radu podnijeli predsjednik Nadzornog odbora Zdravko Maltarski i predsjednik Suda časti Josip Popijač.

Rasprava i glasovanja za sva tri bili su skupni, a izvješća su delegati prihvatili, a prihvatili su i prijedlog da novi član Središnjeg odbora UDVDR RH Podružnice Varaždinske županije bude Zvonimir Grđan iz Ogranka Ivanec, nakon čega je prihvaćen Statut, odnosno njegove izmjene i dopune, koje je predstavio Slavko Čečura.

Potom je predsjednik Podružnice Branko Družinić iznio je Plan rada i financijski plan za 2022. godinu, koji je vrlo ambiciozan i baziran na aktivnostima iz 2021., te je isti jednoglasno prihvaćen. Predsjedavajući Sabora Ljudevit Cikač, koji je ujedno i potpredsjednik Podružnice i predsjednik Ogranka Ivanec, nazočne je upoznao da Podružnica ima i dva tima, maruševečki i ivanečki, koja provode predavanja djeci Domovinskom ratu, i to kao jedni od rijetkih u Hrvatskoj koji za taj vid edukacije imaju odobrenje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Objektivni problemi zbog kojih se tijekom prošle godine nisu mogle održati sve planirane aktivnosti su svima poznati, no ipak se uspjelo odraditi nekoliko predavanja u školama, na otvorenom, te putem on-line aplikacija.

U završnom dijelu nazočnima se obratio načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, srdačno ih pozdravio, istaknuvši da je ponosan na sve branitelje u svojoj općini, te da je uvijek spremam pomoći udruzi branitelja koja je aktivni sudionik svih društvenih događanja.  Okupljenima se obratila i izaslanica župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu Lovorka Horvat, koja je pozdravila i pohvalila veliki broj provedenih aktivnosti, te se zahvalila svim hrvatskim braniteljima na žrtvi, rekavši uz ostalo „da nije bilo vas, danas ne bi bilo ni nas, i na tome vam hvala“.

Pred sam kraj sabora član Središnjeg odbora podružnice Martin Lukavski fotografijom je, povodom njezina rođendana, prigodno darivao Višnji Kunić, što je ona, dirnuta gestom kolega, popratila riječima „vi ste moja snaga“. Podsjećamo, Višnja je majka nestalog hrvatskog braitelja Dine.

Nakon toga je Sabor okončao svoj rad, a neformalno druženje nastavljeno je u prostoru I. mjesnog odbora Maruševec.

Informacija i fotografije:

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.