Pokrenuto osnivanje Turističke zajednice Sjever Zagorja

OBJAVLJENO 28.1.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Ovog je petka u Cestici potpisan Sporazum o suradnji o osnivanju Turističke zajednica Sjever Zagorja koja će obuhvaćati šest općina Varaždinske županije; Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec i Vinica. Ova prostorno najveća turistička zajednica u Varaždinskoj županiji i bit će značajan kotačić daljnjeg razvoja turizma u županiji.

Kako je to jedna od najboljih turističkih vijesti u proteklih deset godina u Varaždinskoj županiji izjavio je tom prilikom direktor Turističke zajednice Varaždinske Miran Bojanić Morandini.

-U prošlog godini na području ovih šest općina ostvareno je više noćenja nego rekordne 2019. godine. Na ovom području nalazi se 34 turistička smještaja i jedan hostel i samo je nebo granica za turizam u ovom području – rekao je Morandini i dodao kako u Varaždinskoj županiji 75 posto JLS-ova nije bilo pokriveno sa sustavom turističkih zajednica, a to znači da je i samo Ministarstvo turizma prepoznalo ovaj vid turizma koji značajno i financijski i organizacijski pomaže.

Domaćin ovog značajnog događaja, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj kazao je turizam grana koja ima velik potencijal za razvoj koja će se dići na još višu razinu udruženjem sa susjednim općinama i njihovim sadržajima.

-Općina Cestica daje potpore smještajnom turizmu, ubuduće ćemo ulagati da se podigne standard onih kojih već imaju smještaje, bazene, jacuzzije, a podržat ćemo i proširenje smještajnih kapaciteta te podržavat one koji će ući u turističku djelatnost kao i naše OPG-ove i poljoprivrednike kako bi plasirali svoje proizvode turistima – istaknuo je Korotaj, dodavši kako je sporazum sklopljen na osnovu broja stanovnika kako bi započeli financiranje da turistička zajednica može početi s radom, a uvjeren je da će zajedničkim snagama uspjeti privući i europska sredstva.

Na inicijativu Općine Cestica koja je prva prepoznala vrijednost Turističke zajednice i potencijala šest varaždinskih općina nije puno trebalo nagovarati ni načelnika Općine Maruševec Marija Klapšu.

-Osim onog prirodnog bogatstva, na našem se području nalazi i dvorac Maruševec i čitavi niz manifestacija, veliki brojem udruga, a bogati smo i onim proizvodima i turističkim potencijalima koje nude naši OPG-ovi i pravne i fizičke osobe koje nude smještaj. U tom kontekstu Općina Maruševec ima veliki broj smještajnih kapaciteta i vjerujem da ćemo ih još dodatno popuniti, iako ni prošla godina nije bila loša – rekao je Klapša.

-Općina Petrijanec osim svog bogatog povijesnog značaja, arheoloških nalazišta i svega što smo potencirali i ranijim projektima zapravo je bogata kulturnim i sportskim manifestacijama, pa tako moramo istaknuti prije svega i lovni turizam u našem Zelendvoru. Imamo nekoliko značajnijih smještajnih kapaciteta na području Općine. Vjerujem da će turistička zajednica doprinijeti i brendiranju proizvoda naših OPG-ova i da ćemo uspjeti dići turizam u Petrijancu na jednu višu razinu – komentirao je Željko Posavec, načelnik Općine Pertijanec.

Načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško vrlo je zadovoljan ovim projektom s obzirom da se o njegovoj općini nepravedno malo govori.

-Najbitnija stavka je naš dvorac koji je najveći dvorac u Hrvatskoj, a o njemu se jako malo priča. Nadamo se da ćemo sada to promijeniti. Imamo licitarstvo, obrtništvo koje traje već više od 80 godina, lončarstvo te nekolicinu kuća za odmor te se nadam da će ih biti još i više, a povrh svega tu je vinogradarstvo – kazao je Blaško.

Sanja Kočet, načelnica Općine Donja Voća složila se kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi, a ujedno i prilici da se brendira špilja Vindija koja ima jako veliki potencijal. Dodala je kako bilježe broj smještajnih kapaciteta, a i noćenja te istaknula vinske ceste i lokalne OPG-ove te bogatu kulturnu baštinu.

Branimir Štimec, načelnik Općine Vinica naglasio je kako se veseli suradnji sa susjedima, a kao najveći potencijal istaknuo je Arboretum Opeka koji ide u revitalizaciju i jedan je od 5 strateških ciljeva Varaždinske županije tako da će Općina dati svoj doprinos i veselijim se suradnji sa svim našim susjedima.

Informacija i fotografije: vzaktualno.hr

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.