Započela provedba programa ''Pomoć u kući na području Općine Maruševec''

OBJAVLJENO 4.3.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Započela provedba programa ''Pomoć u kući na području Općine Maruševec''

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec Jasminka Ruhek potpisali su ugovor kojim Općina Maruševec sufinancira 33 tisuće kuna za provođenje programa Pomoć u kući na području Općine Maruševec za razdoblje od 1. veljače 2022. do 31. srpnja 2022. godine. Sukladno potrebama koje će se iskazati tijekom navedenog razdoblja načelnik Klapša izrazio je spremnost za osiguranje dodatnih sredstava za provođenje programa i nakon ugovorenog razdoblja.

Program Pomoć u kući na području Općine Maruševec započeo je s prvim danom veljače ove godine odmah po prestanku projekta Zaželi. Program provodi GDCK Ivanec te uključuje pomoć starijim i teško bolesnim odraslim osobama koje žive ispod praga siromaštva ukoliko se nađu u teškoj životnoj situaciji, a pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnostima im je prijeko potrebna. Tijekom veljače provedene su 153 usluge kućanskih poslova, 6 usluga osobne higijene i 3 usluge prijevoza uz pratnju korisnika u Opću bolnicu Varaždin.

U program Pomoć u kući na području Općine Maruševec trenutno je uključeno 16 korisnika s područja Općine Maruševec. Poslove koje zaposlena gerontodomaćica obavlja (radi se o gerontodomaćici koja je i u Maruševcu provodila projekt Zaželi do njegovog završetka) uključuju pomoć u kuhanju, pomoć u obavljaju kućanskih poslova, nabavku namirnica iz dućana, pomoć u rješavanju statusa i prava (pri Centru za socijalnu skrb Ivanec i drugim službama), razgovor, podizanje lijekova, prijevoz i pratnju do liječnika obiteljske medicine i/ili Opće bolnice u Varaždinu, pomoć u obavljaju osobne higijene, donošenje drva za ogrjev i slično. Gerontodomaćica za sad uspijeva odgovoriti na rastuće potrebe za ovog socijalnom uslugom.

Riječ je o socijalnoj usluzi koja se temelji na načelu individualizma između pružatelja i korisnika. To nije mjera iz sustava socijalne skrbi, već usluga koju lokalna zajednica osigurava u suradnji s pružateljem usluge, Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec. Na taj se način korisnici zadržavaju u obitelji, aktivira se lokalna podrška te pružaju potrebitima i sve ostale usluge i osigurava podrška kroz Socijalni program GDCK Ivanec, te ih se informira o mogućnostima ostvarivanja prava iz raznih javnih sustava i servisa.

Ovaj program dokaz je da projekti poput projekta Zaželi imaju svoju održivost koja se ostvaruju upravo kroz odgovarajući stručni i politički konsenzus i jedno na taj način moguće je osigurati trajnu i kontinuiranu podršku socijalno-osjetljivim društvenim skupinama.

Za više informacija za svoje starije članove domaćinstva, ili same starije građane, a koji imaju prebivalište na području Općine Maruševec, pratite službene web stranice Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, Facebook stranicu, nazovite na 781-534 ili 099 239 56 93 ili ispunite web obrazac za prijavu u Socijalni program, sa naglaskom za socijalnu uslugu: pomoć u kući u Maruševcu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.