Jura Zeleni ponovo obišao svoj maruševečki kraj

OBJAVLJENO 23.4.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U sklopu obilježavanja Dana općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika Župe i općine, Kulturno umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo je manifestaciju Jura Zeleni.

Manifestacija se tradicionalno organizira u suradnji s Općinom Maruševec i udrugama s područja općine u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana Svetog Jurja, 23. travnja.

Pjesmom i plesom članica i članova svih sekcija KUD-a Klaruš koji preko 20 godina njeguje i promovira folklornu tradiciju maruševečkog kraja u zemlji i izvan njenih granica, manifestacija se nakon dvije pandemijske godine održala u punom izdanju.

Započela je pjesmom i kićenjem Jure Zelenog u dvorištu Etno kuće u Čalincu. Jura Zeleni poveo je potom zavidnu povorku građana i udruga putem Čalinca, Kapelca, Koretinca pa sve do Donjeg Ladanja, gdje ga je dočekalo stotinjak mještana te članovi Mjesnog odbora 3. Donje Ladanje, pripadnici DVD-a Donje Ladanje i članice Udruge žena Maruša s tradicionalnim jelima maruševečkog kraja.

Dobro raspoloženi Jura kojeg je i ove godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, plesao je cijelim putem okićen granama breze i bršljanom te takav uveseljavao mještane spomenutih naselja, u kojima su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za ovaj kraj uoči Jurjeva.

Dolaskom u Donje Ladanje, za kraj manifestacije uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti. Događaj su uveličale i konjske zaprege udruge „Konj moj prijatelj“, članovi Kuburaške udruge Maruševec pucanjem iz kubura, kao i članice i članovi KUD-a Klaruš kulturno-umjetničkim programom.

Zahvaljujući prekrasnom proljetnom vremenu, u povorci Jure Zelenoga sudjelovali su brojni građani s područja Općine, članice i članovi DVD-a Maruševec i DVD-a Donje Ladanje, Kuburaške udruge Maruševec, Udruge Gmajna, Udruge “Konj moj prijatelj”, Udruge žena Jurketinec, Udruge Prijatelji Maruševca, Lovačkog društva Fazan, Udruga umirovljenika Maruševec, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Maruševec.

U povorci su također bili i načelnik Općine Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima, koji ističu važnost očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, kojom je Općina Maruševec osobito bogata. -Ponosimo se predanim radom KUD-a Klaruš na očuvanju kulturne tradicije Jure Zelenog. Drago nam je što se u ovogodišnju manifestaciju uključio velik broj naših građana i naših udruga, nakon dvije godine pauze. Svima njima zahvaljujemo na suradnji i pomoći kod organiziranja najpoznatijeg običaja iz Općine Maruševec, a kojemu se građani vesele i iščekuju je čitave godine, poručuju iz Općine Maruševec koja je za sve sudionike povorke osigurala okrijepu u Donjem Ladanju.

Program obilježavanja Dana Općine Maruševec, nastavlja se današnjim Turnirom u streljaštvu, u organizaciji Streljačkog kluba Metalac Donje Ladanje te humanitarnom utakmicom legenda Hrvatske nogometne reprezentacije i NK Rudara 47 i Prijatelja kluba. Utakmica počinje danas, nedjelja 17 sati na nogometnom igralištu u Donjem Ladanju, dok je u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u 20 sati na rasporedu predstava „Kakva ti je žena, takav ti je život“ u izvedbi Dragana Marinkovića Mace. Ulaz je slobodan.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.