Seminar folklora alpske zone okupio folkloraše u Maruševcu

OBJAVLJENO 7.9.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U subotu i nedjelju, 3. i 4. rujna u Maruševcu je održano drugo izdanje Seminara folklora alpske zone. Ovogodišnja tema Seminara bili su plesni običaji i glazbena građa Zelinskog prigorja i gradišćanskih Hrvata. Predavanja su se održavala u Domu kulture i u zgradi općine u Maruševcu.

Prvi dan Seminara bio je rezerviran za Zelinsko prigorje koje su polaznicima predstavili Ivan Kamenarić, dugogodišnji voditelj folklorne sekcije HPD Zelina, i Alan Kanski, voditelj orkestra Ansambla LADO i narodnog orkestra “Pilari”.

U poslijepodnevnim satima Bojan Pogrmilović, vokalni pedagog i bivši glazbeni voditelj - dirigent Ansambla LADO, održao je predavanje o narodnim pjesmama i stilskim karakteristikama pjevanja u Zelinskom prigorju i Gradišću.

Drugog dana Seminara Tim i Fin Hrvaćanin, umjetnički i plesni voditelj Varaždinskog folklornog ansambla, demonstrirali su plesove južnog Gradišća uz snimke koreografija Folklornog ansambla Štokavci iz Čajte u Austriji.

Seminar folklora alpske zone pokrenuo je Varaždinski folklorni ansambl prošle godine s ciljem promocije tradicijske kulture i baštine alpskog područja te edukacije plesača, svirača i voditelja folklornih skupina iz Varaždinske županije.

Varaždinski folklorni ansambl organizirao je Seminar u suradnji s KUD-om "Klaruš" iz Maruševca i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske Županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Općine Maruševec

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.