U čast književniku Gustavu Krklecu održana Večer kulture

OBJAVLJENO 21.10.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U organizaciji Udruge prijatelja Maruševca i Općine Maruševec, a u suradnji s članovima Udruge Ritam misli, u čast književnika Gustava Krkleca u Maruševcu je održana 4. Večer kulture - Bezimenoj.

Stihovima Gustava Krkleca, Ivana Gorana Kovačića, Verice Butković i Ernesta Fišera, ali i svojim autorskim djelima večer su upotpunili pjesnici Ljubica Ribić, Ljiljana Vuglač, Vanja Petak Zagorka, Ksenija Kancijan, Darko Foder i Milan Novak, dok je Denis Bosak interpretirao Gustava Krkleca. U glazbenom dijelu nastupio Tadej Vesenjak – kantautor iz susjedne Slovenije.

U programu večeri ispunjene poezijom, pjesmom i humorom, nastupili su i učenici Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec; Maja Hanžek, Sara Korpar, Fran Kumrić, Iva Ščuric, Karlo Špoljar, Melani Žlibar, Antonija Matijašec i Tamara Peharda, pod vodstvom profesorice Ljerke Brezovec.

Svečanosti su nazočili brojni građani te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, koji je tom prigodom zahvalio pjesnicima koji su građane počastili svojim stihovima, mislima i osjećajima te tako umirili vjetrovitu večer u Maruševcu. -Ne smijemo zaboraviti da je u sličnim vremenima, možemo reći i težim nego danas, živio i naš Gustav Krklec. Stvarao s puno ljubavi i još više entuzijazma te je ostavio značajan i dubok trag u našoj kulturi, koju mi kao zajednica kroz ovakve kulturne događaje i ostale manifestacije, poštujemo, njegujemo i promoviramo, istaknuo je tom prilikom načelnik Klapša.

Osim Krklečevih zapisanih stihova, građani su uživali i u izložbi radova poznatog varaždinskog slikara Mladena Rajna.

Gustav Krklec hrvatski je književnik rođen 1899. godine u Udbini kraj Karlovca, no djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, s dva brata i tri sestre. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju. Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Preminuo je 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu. Obilježavanjem 20. godišnjice smrti, održana je prva poetsko-glazbena večer, pod nazivom „Bezimena“, s namjerom da postane tradicionalna manifestacija.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.