KUD Klaruš i Kuburaši iz Maruševca predstavili narodnu tradiciju Varaždinske županije na 57. Vinkovačkim jesenima

OBJAVLJENO 18.9.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Početak najraspjevanije povorke u koju se u nedjelju, 18. rujna pod vedrim i sunčanim nebom, slilo preko 2.500 sudionika, promotora hrvatske folklorne baštine.

Raspjevana i razigrana povorka folkloraša, konjanika i zaprega krenula je u nedjeljno jutro od tržnice, središtem grada, preko svečane pozornice prema stadionu HNK Cibalia.  Rekordnih 69 folklornih skupina odjevenih u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske sudjelovali su u svečanom mimohodu kojeg je čitava Hrvatska mogla pratiti putem malih ekrana.

“Dragi gosti, drage Vinkovčanke i Vinkovčani, i svi koji nas pratite putem malih ekrana, sve vas pozdravljam iz najljepšega grada na Bosutu, iz grada gdje se kroz Vinkovačke jeseni uvijek slavilo zajedništvo hrvatskog naroda i uvijek znalo prikazati svo ono bogatstvo koje ima hrvatski narod. Uživajte danas u prekrasnim nošnjama i zapregama, u svemu onom što smo kroz sve ove dane pripremili. Hvala vam još jednom na dolasku u Vinkovce i uživajte u 57. Vinkovačkim jesenima”, riječi su dobrodošlice gradonačelnika i predsjednika Organizacijskog odbora Ivana Bosančića.

Rekordnih 69 folklornih skupina, od kojih tridesetak gostujućih, predvodile su nuštarske mažoretkinje i osječki puhački orkestar, a za njima tradicionalno sudionici odjeveni u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske. Uslijedile su Sokolske garde Požege, Županje, Osijeka i Vinkovaca, prema domaćinskoj tradiciji Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica u starogradskim opravama, kandžijaši iz Kruševice te atrakcija ovogodišnje prethodnice – Kuburaši iz Maruševca čije su kubure ispaljenim plotunom označile početak Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni.

“Sudionici su stigli iz cijele Republike Hrvatske uključujući domaće županijske KUD-ove, goste iz svih županija, tri folklorne skupine iz susjedne BiH i po jedan KUD iz Rumunjske i Slovenije. Veliki broj ljudi što je uobičajeno za Vinkovačke jeseni”, ocijenio je koordinator ovogodišnje povorke Ivan Lion.

Prestiž je među folklorašima dobiti pozivnicu za sudjelovanje u mimohodu Jeseni jer on je kruna cjelogodišnjeg rada svakog folklornog društva. A najmlađi i najslađi sudionik danas je bio dvomjesečni Roko kojeg je baka Katarina odmah po rođenju upisala u KUD Josip Lovretić i povela na njegove prve Vinkovačke jeseni.

Od Prevlake do Dunava prošetali su i ove godine nošnje i narodne običaje svoga kraja, pjesmom i plesom proveli nas domovinom. Naposljetku, uslijedila je atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, 50-tak ponosnih lipicanaca, njihovi još ponosniji vlasnici, konjanici i 30-tak svečano urešenih zaprega. Atraktivno, paradno i posebno za doživjeti gotovo 120 kićenih ljepotana kako okupljenom mnoštvu ponosno pokazuje svu gizdavost s patinom nekada teškoga rada, a danas isključivo timarenu ljubavi svojih vlasnika.

Državna smotra organizirana je u tri dijela, traje dva dana, a po prvi put su zastupljene sve plesne zone – Panonska, Alpska, Dinarska i Jadranska s predstavnicima svih hrvatskih županija uz hrvatske KUD-ove iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Slovenije, ukupno njih 30.“

Osim u svečanom mimohodu, članice i članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec predstavili su se sa jurjevskim običajima maruševečkog kraja. Tako je ove godine Jura Zeleni bio okićen i u Slavoniji, što je izazvalo veliki interes mnogobrojnih posjetitelja Vinkovačkih jeseni. „Kuda Jura hodi, tuda pole rodi“ orilo se središtem Vinkovaca, a Jura Zeleni i Klaruši u maruševečkim nošnjama, na najljepši su način predstavili svoj zavičaj.

Članice i članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec bili su gosti KUD "Šumari" Vinkovci, koji su bili odlični domaćini, te im se Klaruši zahvaljuju na gostoprimstvu.

I na kraju, kako bolje zaokružiti to sve zajedništvo nego se uhvatiti ruku preko ruku u jedinstveno šokačko kolo folkloraša i gledatelja. Malo tko može se pohvaliti ovakvim raspoloženjem, bogatstvom i raznolikosti narodnog ruva i običaja kakvog s Vinkovačkih jeseni sjedinjena nacionalna hrvatska baština slikom pošalje u svijet.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.