Brojne aktivnosti Kuburaške udruge Maruševec obilježile 2022. godinu

OBJAVLJENO 3.4.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Na 17. redovnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini Kuburaške udruge Maruševec održanoj prošlog vikenda u prostorijama Općine Maruševec pobrojane su brojne aktivnosti vrijednih članica i članova KUM-a u prošloj, ali i planovi za 2023. godinu.

Kuburaška udruga Maruševec broji 32 člana, a u 2022. godini imala je 35 nastupa za što je potrošeno ukupno 89 kilograma crnog baruta, istaknuo je u svom izvješću zapovjednik Vladimir Podbojec. Tako su se pucnjevi iz maruševečkih kubura mogli čuti u naseljima Općine Maruševec ali i Varaždinske županije; za Praznik rada na izletištu Drava u Varaždinu, Zeljarijadi u Vidovcu, za Vincekovo i Martinje u Tužnom, danima općina u Sračincu i Beretincu te u svadbi u Gornjem Ladanju ali i širom lijepe naše od Porcijunkulova u Čakovcu, Janinog u Loboru, Male Gospe u Humu na Sutli, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Zaprešiću do Dana Dunava u Vukovaru, manifestacije Divan je kićeni Srijem u Nijemcima, Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

Posebno su istaknute uspješne manifestacije i događanja kojih su Kuburaši iz Maruševca bili organizatori, poput 11. Čiselske nedele i Sajma v Maruševcu, kićenje božićne jelke uz župnu crkvu svetog Jurja u Maruševcu te božićno darivanje polaznika vrtića s područja Općine Maruševec uz motorizirane Djede Mrazove iz moto kluba Bombelles.

Prema riječima predsjednika Udruge Marijana Fatige, u ovoj se godini predviđa oko 35 nastupa, a Kuburaši iz Maruševca već su ove godine sudjelovali na Kuburaškom sprepucavanju i 8. Krvavicijada u organizaciji kuburaškog društva “Tri kralja" iz Kraljevog vrha, Vincekovom u Tužnom, 7. međunarodnom srakarskom fašniku u Sračincu te 56. Šokačkom sijelu u Županji.

Osim općinskih i županijskih događanja, za 2023. godinu planirana su sudjelovanja na manifestacijama u Đakovu, Vukovaru, Nijemcima, Čakovcu, Ptuju u susjednoj Sloveniji, kao i sudjelovanje na 23. smotri kuburaških udruga u Kostelu, a nastavlja se i suradnja s prijateljskim udrugama iz Općine Maruševec, Varaždinske županije i šire.

Također, u tijeku je kompletiranje odora za Stražu svetoga Jurja, a ista će imati premijerni nastup već za čuvanje svetoga groba na Veliku subotu te poslije svete mise u crkvi svetog Jurja u Maruševcu na Uskrs.

Skupštini Kuburaške udruge Maruševec prisustvovao je i načelnik Mario Klapša koji je dao podršku radu Udruge, koja čuva kulturu i tradiciju Općine Maruševec te je promovira diljem Varaždinske županije i Republike Hrvatske. –Ponosan sam na naše udruge koje kroz svoje programe oplemenjuju društveni život naše zajednice ali i predstavljaju svoju Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju na nacionalnim manifestacijama i događanjima te pritom predstavljaju običaje i kulturu našeg kraja. Zahvaljujem svim članicama i članovima na vremenu, znanju i volji koje ste ulagali tijekom prošle godine u brojne aktivnosti Udruge i uvjeren sam da će tako biti i ove godine, uz nezaobilazno partnerstvo i podršku Općine Maruševec, naglasio je tom prilikom načelnik Klapša.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.