FOTO Proslavljen Dan općine Maruševec: Svi naši projekti pečat su radišnog duha naših ljudi!

OBJAVLJENO 21.4.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je nastavljena proslava Dana općine Maruševec.

U školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec po prvi put je organizirana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Maruševec, kojoj su se odazvali brojni uzvanici - predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, potpredsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, gradonačelnici, načelnici i predstavnici općina i gradova s područja županije, župnik župe sv. Jurja iz Maruševca Krunoslav Milovec, predstavnici brojnih institucija, ustanova i udruga te gospodarstvenici s područja ove općine, druge po veličini u Varaždinskoj županiji.

Okupljene je na početku svečanosti pozdravio potpredsjednik Općinskog vijeća Marijan Fatiga, koji je istaknuo da se vijećnici i vijećnici trude odgovorno i savjesno obavljati posao za koji su izabrani, na prvo mjesto stavljajući dobrobit mještana i razvoj općine u kojoj žive, bez obzira na političku opredjeljnost. - Prioritet nam nikako nisu riječi zahvale, nego pošten i odgovoran odnos prema dužnosti koju obnašamo. Cilj nam je stvoriti poticajne uvjete za razvoj poduzetništva i gospodarstva, koji donose radna mjesta i osiguravaju sigurnu i trajnu egzistenciju građanima - rekao je, među ostalim, potpredsjednik Vijeća, zahvalivši svim mještanima koji doprinose razvoju općine.

Načelnik općine Maruševec Mario Klapša napomenuo je da je svake godine upravo Dan općine onaj dan u kojem srce uvijek malo jače kuca, a osvrnuo se i na dosadašnje te buduće projekte. - Bez ulaganja, bez naših mladih nema opstanka i razvoja općine. Nema većeg veselja od dječjeg smijeha u našim dvorištima, u našim vrtićima i školama. Zato smo puno naše snage i sredstava usmjerili upravo prema najmlađima, ali i u programe demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na našem području i to je jedan od bitnijih iskoraka Općine Maruševec kojim direktno pomažemo našim sugrađanima. Zahvaljujući tim mjerama 15 je obitelji zadnjih godina svoje mjesto pod suncem našlo ovdje u našem kraju, a njih gotovo 20 adaptiralo postojeći dom - istaknuo je Klapša.

- Ništa manje nije vrijedan ni naš Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva, kroz koji su poljoprivrednici ostvarili 50-ak općinskih potpora, a gospodarstvenici 26. Važan čimbenik u razvoju gospodarstva u našoj općini jest naša Poduzetnička zona Selnik, u koju su nakon svih potrebnih ulaganja ušli poduzetnici koji će u vremenu pred nama pružiti mogućnosti novih zapošljavanja što će imati pozitivan utjecaj na razvoj gospodarstva i lokalne zajednice općenito - dodao je načelnik.

Napomenuo je, među ostalim, da je u proteklih godinu dana uređena odvodnja oborinskih voda, proširene su ceste u Čalincu i Selniku, asfaltirane ceste u Druškovcu i Donjem Ladanju u vrijednosti oko 150 tisuća eura. -Sanirali smo klizište svega nekoliko metara od ove dvorane u vrijednosti 46 tisuća eura, dok uređenje parkirališta i asfaltiranje slijedi u narednim tjednima. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste uređena je prometnica kod Srednje škole u Maruševcu, a pri kraju su i radovi na dugo očekivanoj i potrebnoj izgradnji nogostupa i autobusnih ugibališta u Korenjaku, vrijednih gotovo 100 tisuća eura. Zahvaljujem ŽUC-u na partnerstvu kod ovih investicija, kao i na realiziranoj 1. fazi uređenja oborinske odvodnje u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju i naravno, nastavak ovog važnog projekta za povećanje sigurnosti sudionika u prometu očekujem u narednim mjesecima - kazao je načelnik.

Napomenuo je da je uređena i ambulanta u Maruševcu, uz opremanje stomatološke i ordinacije obiteljske medicine.

- Posebno me veseli što je svoje mjesto pod suncem u našoj sredini pronašlo i troje vrijednih liječnika. Uvjeren sam da će uz našu podršku i topli odnos kakav smo pokazali i do sada, naši liječnici ostati s nama još dugo, dugo - rekao je Klapša.

Podsjetio je i da je, nakon što je energetski obnovljen i posljednji društveni dom, onaj u Druškovcu, prošle godine započelo uređenje prizemlja, a radovi su završili prošlog tjedna.

Općina Maruševec se okrenula ka korištenju obnovljivih izvora energije s ciljem povećanja vlastite proizvodnje energije i udjela obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije. -Izradili smo nekoliko projekata za integrirane sunčane elektrane na objektima u našem vlasništvu. U održavanje i modernizaciju javne rasvjete kroz energetski učinkovitu LED rasvjetu prošle smo godine uložili preko 90 tisuća eura, a za nekoliko tjedana krenut će postavljanje novih 140 LED rasvjetnih tijela u naseljima Bikovec, Biljevec, Čalinec, Koretinec i Donje Ladanje za što je osigurano gotovo 35 tisuća eura. Rasvijetlili smo i drugo nogometno igralište, nakon onog u Jurketincu. U suradnji sa Županijskom nogometnim savezom Varaždin uložili smo preko 20 tisuća eura za LED rasvjetu na igralištu u Donjem Ladanju, dok ćemo ove godine u istom partnerstvu urediti i svlačionice nogometnog kluba Omladinac iz Jurketinca u vrijednosti gotovo 12 tisuća eura. Činimo sve da bi omogućili što većem broju djece i mladih sportaša bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću, više puta tjedno, što će zasigurno pridonijeti očuvanju i unaprjeđenju psihofizičkih sposobnosti i zdravlja - napomenuo je Klapša.

Važna tema u Maruševcu su i gospodarenje otpadom te odvojeno sakupljanje otpada i recikliranje. - Izgradili smo reciklažno dvorište Općine Maruševec u naselju Donje Ladanje, jedno od osam sličnih u županiji. Vrijednost njegove izgradnje iznosila je gotovo 517 tisuća eura, sufinanciranih s više od 2/3 europskog novca i to je ujedno i najvrijedniji projekt u našoj povijesti, kojemu je nositelj Općina, dok smo usporedno realizirali projekt uklanjanja otpada odbačenog u okoliš uz njegovo zbrinjavanje, vrijedan gotovo 70 tisuća eura - izdvojio je načelnik neke od važnijih projekata.

Istaknuo je pritom da je samo u protekla četiri mjeseca Općina Maruševec prijavila projekte u vrijednosti 6,5 milijuna eura, odnosno 49 milijuna kuna. Većim dijelom riječ je o sredstvima Europske unije za izgradnju Centra za posjetitelje Maruševec, odnosno Kulturnog centra, a potom i sredstvima resornih ministarstava za projekte uređenja raskrižja, puteva, modernizaciju nerazvrstanih cesta, ali i za povećanje prometne sigurnosti i stupnja digitalizacije općine. -Gotovo 75 tisuća eura iz Europe osigurali smo za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za projekte IoT sustava na novoj svjetlovodnoj distribucijskoj mreži nove generacije, što ćemo i izraditi do kraja ove godine, kako bismo bili spremni tražiti nova europska sredstva za izgradnju potrebnog širokopojasnog interneta na području naše općine - naglasio je.

- Posebno sam radostan što ćemo ove godine krenuti s prvom etapom radova u Stambenoj zoni Donje Ladanje, vrijednih preko 100 tisuća eura. I dalje se toplo nadam da ćemo tijekom ove godine zajedno s Varaždinskom županijom biti u prilici prijaviti projekt izgradnje sportske dvorane u sklopu Područne škole u Druškovcu, kao i da će krenuti radovi dugo očekivanoj brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina čija prva etapa završava na rubu naše općine - dodao je, istaknuvši da su svi pobrojani projekti i radovi, investicije, rast broja obrtnika i OPG-ova pečat radišnog duha mještana.

Potpredsjednik Županijske skupštine i načelnik općine Petrijanec Željko Posavec istaknuo je da Varaždinska županija na području općine Maruševec ulaže u sve one segmente koji su pod njenom nadležnošću - obrazovanje, zdravstvo i županijske ceste. Pohvalio je dobru suradnju dviju susjednih općina, Petrijanec i Maruševec, u provođenju brojnih projekata. - Općinu Maruševec nije lako voditi, geografski je vrlo složena, međutim načelnik se vrlo dobro nosi sa svim izazovima - istaknuo je Posavec, čestitavši svim mještanima Dan općine.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. - Svi projekti o kojima smo ovdje čuli pokazuju da načelnik želi, hoće i zna te sam siguran da vodi Maruševec u dobrom smjeru. Donosim i dobru vijest, a to je da se sljedeći mjesec potpisuje ITU mehanizam. Grad Varaždin je nositelj integriranong teritorijalnog ulaganja u koje je uključena i općina Maruševec. Potpisujemo ugovor vrijedan 22 milijuna eura, a mali dio tog kolača će završiti i u vašoj općini - kazao je, među ostalim, Bosilj, dodavši da će Općina Maruševec u Gradu Varaždinu uvijek imati partnera i prijatelja koji će je podržavati u svim projektima.

Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora pohvalila je rad općinske uprave. -Općina Maruševec može se dičiti da svojim pogledom na potrebite, svojim strategijama i direktnim transferima omogućava bolji život svojim stanovnicima. Mario Klapša je načelnik koji je stalno u doticaju sa svojim stanovnicima, i to je njemu na čast. On je jedan od predvodnika mlade struje načelnika i gradonačelnika koji doista mijenjaju lica sredina iz kojih dolaze - rekla je Antolić Vupora.

Predsjednik RH Zoran Milanović je, čestitajući Dan općine i blagdan sv. Jurja, govorio i o 30. godišnjici ustroja općina. - Već 30 godina imate svoju općinu, u Hrvatskoj koja je i centralizirana i decentralizirana. Od ustrojavanja općina i gradova govori se o cijepanju po regijama, o ukidanju, o decentralizaciji i tko zna o čemu sve još ne. Međutim, to se nikad nije dogodilo, ostali smo tamo gdje smo bili i prije 30 godina. Svako malo se govori o ukidanju općina, da su to sve uhljebi, ali mislite li pritom na sebe? Treba li ukinuti vašu općinu? No kad razgovarate s narodom, s ljudima koji žive u općinama, takve stvari ne čujete. To dolazi iz Zagreba, Rijeke, Splita... iz gradova. Država mora biti centralizirana u određenoj mjeri, tko god bio na vlasti. Opasnost države nije centralizacija, posebno male države koja je nastala u vrlo kompliciranim i otegnotnim okolnostima. Država mora financirati centralne funkcije. Najveći neprijatelj države nije centralizacija nego pohlepna i loša centralizacija - kazao je Milanović govoreći o ustroju države.

Osvrnuo se i na Hrvatsku u Europskoj uniji. - Oprezno s entuzijazmom. Tu smo i moramo pokupiti svaki euro tog novca koji nije mali, ali nije ni tako velik. Jer Hrvatska se razvijala i ranije, nije nastala jučer. Hrvatska upravna tijela, organi, tradicija, uprave, sve osim vojske i diplomacije, postojalo je i '91. godine. Na velike političke odluke nemamo nikakvog utjecaja. Tu su velike države i mali narodi, velike ideje i mali narodi. Mi smo mali narod, ali narod koji je stasao u posebnim okolnostima, koji je vodio rat pod embargom i nije mu nitko pomagao - rekao je Milanović.

- U odnosu s Europskom unijom moramo biti korektni, lojalni i pristojni, ali da moramo znati koji je hrvatski interes te da u provedbi tog interesa moramo biti vrlo čvrsti i uporni. U protivnom nitko nas neće primijetiti i čuti. I zato svaki euro koji skupite je zlata vrijedan - poručio je.

Ovom se prilikom predsjednik RH prisjetio i svog prvog posjeta Maruševcu, prije 48 godina. - U zimi 1975. posjetili smo maminog prijatelja s fakulteta koji je živio i radio ovdje, bio je ravnatelj škole. Njegov sin i ja došli smo u školsku dvoranu igrati košarku. Imao sam 8,5 godina i mislio sam da je normalno da svaka škola ima dvoranu, no to nije bilo tako. Malo tko je imao dvoranu. I cesta je bila asfaltirana. Ovdje se radilo ranije, stvaralo, gradilo. To nije radio režim, to ste radili vi, ovdašnji ljudi. I zato svaka čast Europi, ali mi moramo jako dobro znati što je naš interes. Ne dopustiti da nas se uvuče u svjetske kavge jer u njima nemamo snage sudjelovati i nemamo informacije, a svaki dobar gospodar želi znati što se događa u njegovom okruženju, želi biti informiran i želi naprosto živjeti - zaključio je predsjednik Milanović, dodavši da mu je drago što je prvi put nakon 48 godina ponovno došao u Maruševec.

Na svečanoj sjednici načelnik Klapša i potpredsjednik Općinskog vijeća Fatiga uručili su i javna priznanja Općine Maruševec.

Dan ranije, zahvalnice Općine Maruševec primili su učenici i njihovi mentori iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, koji su u prošloj godini ostvarili zapažene rezultate na međuopćinskim, županijskim, regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Plaketa Općine Maruševec za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske dodijeljena je Dragutinu Prekupcu, Plaketa Općine Maruševec za izniman doprinos razvoju i unapređenju vatrogastva na području općine Maruševec dodijeljena je Arminu Vargi, a Plaketa Općine Maruševec u povodu 30. obljetnice rada i postojanja dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici Općine Maruševec. Nagrada Općine Maruševec za doprinos ugledu i promociji općine Maruševec u zemlji i svijetu posthumno je dodijeljena Miroslavu Cmuku, za iznimni doprinos književnosti i književnom stvaralaštvu, Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Lani Krog za osvojenu brončanu medalju na 19. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Kolumbiji, dok je Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena Roku Podsečkom, za postignute izvanredne rezultate na plesnim natjecanjima u zemlji i svijetu, kao i za ulazak u reprezentaciju Hrvatskog sportskog plesnog saveza.

Svoj doprinos svečanosti svojim su nastupima dali i članovi Kuburaške udruge Maruševec, članovi KUD-a Klaruš iz Maruševca, Ženska vokalna skupina svetog Jurja Maruševec te Danijela Kundija uz klavirsku pratnju Leona Kroga.

Bogat program proslave Dana općine Maruševec nastavlja se sutra, 22. travnja, natjecanjem u streljaštvu u organizaciji Streljačkog kluba Metalac Donje Ladanje, izvedbom komedije "Čudo" u školskoj dvorani, te nastupom Duška Kuliša u šatoru kod općinske zgrade. U nedjelju, na Jurjevo, održat će se sveta misa u župnoj crkvi, a tijekom dana, uz zabavni program i nastup Faringaša pod šatorom, održat će se i tradicionalna manifestacija "Kićenje Jure zelenog" i povorka Jure zelenog kroz naselja Čalinec, Kapelec, Biljevec, Bikovec, Selnik, Greda i Jurketinec, te paljenje krijesa kod kapele Presvetog Trojstva.

Izvor: Varaždinske vijesti

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.