Dječja skupina KUD-a Klaruš nastupila na Dječjim Vinkovačkim jesenima

OBJAVLJENO 12.9.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Pjesmom i plesom, obučeni u narodne nošnje, mali folkloraši prikazali su običaje kraja iz kojega dolaze.

U svečanom mimohodu dječjih folklornih skupina na 58. Vinkovačkim jesenima koje se održavaju do 17. rujna, ulicama i trgovima Vinkovaca prošle je nedjelje prošlo 55 kulturno-umjetničkih društava s više od dvije tisuće malih čuvara tradicijske baštine krajeva iz kojih dolaze.

Male su Jeseni naime uvod u središnji tjedan najveće tradicijske manifestacije koja svake godine u Slavoniju privlači sve veći broj posjetitelja. Sukladno tradiciji manifestacije, raspjevanu dječju povorku predvodili su mali konjanici i mažoretkinje uz limenu glazbu.

Nakon mimohoda, Dječji folklorni festival nastavio se na Međužupanijskoj smotri dječjih folklornih skupina gdje je nastupilo osam društava među kojima i članovi dječje folklorne grupe KUD-a Klaruš Maruševec. Klaruši su i ovom prilikom predstavili svoj maruševečki kraj i Varaždinsku županiju dok se Vinkovačkim ulicama orila pjesma „…kuda Jura hodi tuda pole rodi, gledajte ga gledajte Juru zelenog…“

Domaćini KUD-u Klaruš ove su godine bili članovi KUD-a Zvonko Ban iz Jarmine, među kojima su se stvorila mnoga prijateljstva, kao i želja za ponovnim susretom. Preko 2000 mališana pokazalo je u najvećem gradu jugoistočne Slavonije kako voljeti i čuvati tradiciju, te da i dalje postoje čuvari tradicije koji svake godine oduševljavaju posjetitelje ove jedinstvene manifestacije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.