Tribina na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

OBJAVLJENO 26.9.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Tribina na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Invalidsko ILCO društvo Varaždin, Općina Maruševec, Odjel onkologije Opće bolnice Varaždin te Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije organiziraju u subotu 30. rujna tribinu na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Tribina je organizirana kako bi se objasnilo i osvijestilo građane da je rak debelog crijeva danas jedna od najčešćih zloćudnih bolesti muškaraca i žena. Naime, u Varaždinskoj županiji rak debelog crijeva drugi je po učestalosti i kod žena i kod muškaraca, a godišnje se registrira između 70 do 80 pozitivnih na tumor debelog crijeva na 100 tisuća stanovnika.

Usprkos stalnom napretku u liječenju, presudnu ulogu za dobar rezultat liječenja ima rano otkrivanje i pravodobno liječenje, a svrha tribine jest upoznati lokalnu javnost s osnovama bolesti, njenim simptomima, metodama otkrivanja te liječenja.

Tribina će se održati u dvorani Općine Maruševec u subotu, 30. rujna ove godine s početkom u 10 sati, a sudjelovati će specijalisti Opće bolnice Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije; Renata Kelemenić-Dražin, dr.med. te Katica Čusek Adamić, dr.med., spec. epidemiologije.

U okviru tribine kod općinske zgrade u Maruševcu bit će postavljena maketa debelog crijeva, dijelit će se brošure i letci o prevenciji i liječenju raka debelog crijeva, a organizirano je i mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Uz predstavnike Invalidskog ILCO društva Varaždin, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, u provedbu aktivnosti uključeni su i učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.