U Maruševcu održana tribina na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

OBJAVLJENO 7.10.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Općina Maruševec i Invalidsko ILCO društvo Varaždin organizirali su prošlog vikenda uoči Međunarodnog dana starijih osoba u prostorijama Općine tribinu na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Tribina je organizirana kako bi se objasnilo i osvijestilo građane da je rak debelog crijeva danas jedna od najčešćih zloćudnih bolesti muškaraca i žena. –Kao zajednica koja želi sačuvati zdravlje i živote svojih stanovnika te ih informirati i educirati o prevenciji bolesti organizirali smo ovu tribinu zajedno s Invalidskim ILCO društvom Varaždin te kako bi iz prve ruke čuli korisne informacije o prevenciji i liječenju najčešće zloćudne bolesti kod žena i muškaraca. Svima nama zdravlje jednostavno mora biti na prvome mjestu i zato poslušajte liječnike, ne odgađajte kontrolne preglede i aktivno brinite o svom zdravlju, rekao je na početku javnog skupa načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te izrazio podršku svim građanima u njihovoj hrabroj borbi protiv tumora.

Na tribini su sudjelovali specijalisti Opće bolnice Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Renata Kelemenić-Dražin, dr.med. te Katica Čusek Adamić, dr.med., spec. epidemiologije dok su učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti sa svojim mentorima mjerili tlak i šećer okupljenim građanima.

Specijalistica Čusek Adamić govorila je o faktorima rizika, simptomima bolesti te dala endoskopski prikaz raka debelog crijeva, kao i statističke podatke o incidenciji i mortalitetu od tumora po županijama u Hrvatskoj, kao i u državama Europske unije. Također, pozvala je građane da se odazovu Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojeg Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije provodi od 2007. godine, a odaziv građana je trenutno ispod nacionalne razine odaziva. Program je naime,  usmjeren ka ranom otkrivanju premalignih tvorbi i ranijih faza raka debelog crijeva, kada su uspjeh liječenja i prognoza za bolesnike bolji, pa se tako u većini slučajeva polipektomijom odstranjuju polipi te otklanjaju premaligne tvorbe i vjerojatnost nastanka tumora.

Primarijus Kelemenić-Dražin je istaknula kako je rak drugi vodeći uzrok smrtnosti u državama članicama Europske unije nakon kardiovaskularnih bolesti te da gotovo nema čovjeka na čiji život nije utjecao, bilo kroz osobno iskustvo s bolešću ili oboljenje bliske osobe. Samim time, rak je vodeći javnozdravstveni problem, navela je Kelemenić-Dražin te okupljenima dala upute na koji način smanjiti rizik od nastanka raka te spriječiti njegov nastanak kroz prevenciju, redovite liječničke preglede i zdrave životne navike. Isto tako, naglasila je da je preživljavanje od raka u Hrvatskoj generalno niže od prosjeka Europske unije, a jedan od vrlo važnih razloga velikoj smrtnosti je dijagnosticiranje bolesti u odmaklom stadiju, kada je liječenje neizvjesno i manje učinkovito.

O svom iskustvu kao osobe oboljele od raka debelog crijeva govorio je Đuro Kobal, član Invalidskog ILCO društva Varaždin, koji je okupljenima ispričao svoj trnovit put do ozdravljenja. Kobal je pozvao građane da se odazovu na testiranje stolice na krvarenje te da sa puno blažim posljedicama spriječe potencijalno širenje raka debelog crijeva, budući da je samo testiranje jednostavno i može se obaviti diskretno u svome domu. Osim toga, govorio je i o aktivnostima Invalidskog ILCO društva Varaždin koje za operirane osobe i članove njihovih obitelji redovito organizira edukacije o korištenju stoma pomagala, održavanju higijene, prehrani te pomaže u rješavanju ostalih problema. ILCO društvo također prenosi iskustva članova te bodri nove članove da ustraju te im ustupa slobodna pomagala ukoliko im trebaju dodatne količine ili nova vrsta pomagala.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.