Obilježena 115. obljetnica organiziranog obrtništva na ivanečkom području

OBJAVLJENO 24.11.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U petak, 24. studenog, u hotelu Orion održana je svečana skupština Hrvatskog udruženja obrtnika Ivanec, a povodom 115. obljetnice organiziranog obrtništva i osnivanja prve Obrtne zadruge u Ivancu.

Okupljenim obrtnicima s područja cijele bivše općine Ivanec te gostima i uzvanicima uvodno se obratio predsjednik ivanečkog Udruženja obrtnika Darko Lončar.

S posebnim se ponosom prisjetio početaka obrtničkog zadrugarstva te prvog predsjednika Obrtne zadruge Bartola Zagorca, dimnjačara iz Ivanca.

-Tijekom svojeg rada Udruženje obrtnika imalo je različite zadaće, a to su, prije svega, gospodarska, ali humanitarno-socijalna. U našem je radu bilo svega - i uspona i padova, investicija i štednje. Danas imamo Obrtnički dom od 170 m2, a cilj nam je još jedan novi prostor polivalentne namjene. Također, želimo aktivno surađivati s JLS-ovima i Vladom, a primarno nam je poticati školovanje učenika za obrtnička zanimanja – istaknuo je, među ostalim, predsjednik Darko Lončar.

Retrospektivu 115 godina rada Udruženja obrtnika kroz zanimljivu je prezentaciju prikazao tajnik Dragutin Maloić.

Prikazao je osnivačke dokumente, povijesne spise i fotografije te govorio o prvim sastancima ivanečkih obrtnika 1906. i osnivačkoj skupštini 1907. godine. Istaknuo je da se prvotno okupilo 40-ak obrtnika, a danas ih ivanečko udruženje broji 588.

Proslava je bila ujedno i prilika da se dodjele priznanja obrtnicima koji posluju 10, 15, 20, 25, 30 i 35 godina. Priznanja su obrtnicima uručili Dalibor Kratohvil, predsjednik Udruženja obrtnika Hrvatske te Darko Lončar u ime ivanečkog udruženja. S maruševečkog područja, priznanja su uručena Danijeli Možanić-Vrbanec, Slađani Rožman, Stjepanu Hanžeku, Marlonu Janičeku, Romanu Slivaru i Vladi Vrbancu.

Zahvalnica i Priznanje za doprinos na poticanju i razvoju obrtništva dodijeljene su Općini Maruševec, a preuzeo ih je načelnik Mario Klapša.

U ime nagrađenih obrtnika zahvalu je uputio Srećko Grabrovec, vlasnik Zidarskog obrta Grabrovec iz Stažnjevca.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil je Udruženju obrtnika Ivanec uputio čestitke na uspješnom radu, dodijelio mu Plaketu HOK-a te izrazio zadovoljstvo što ivanečka podružnica bilježi rast u odnosu na prošlu godinu za čak 33 obrtnika.

Obljetnici je nazočio i Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.