Kada se mogu očekivati i koliko će iznositi povrati poreza?

OBJAVLJENO 14.2.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Kada se mogu očekivati i koliko će iznositi povrati poreza?

Porezna uprava izvijestila je kako očekuje da će većina povrata poreza građanima po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine, dok će po obračunu u redovnom postupku započeti tijekom lipnja.

Dakle, isplate povrata poreza kreću u svibnju, a najveći povrat i ove godine smiješi se mlađima od 30 godina. Neki od njih imaju pravo na povrat cjelokupnog, a neki polovice uplaćenog poreza u 2023. godini.

Poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak lani je proveden za gotovo 750.000 poreznih obveznika. U više od 90 posto obrađenih prijava utvrđena je razlika za povrat poreza te je građanima do kraja svibnja isplaćeno 250,4 milijuna eura.

Ujedno, iz Porezne uprave procjenjuju kako će broj prijava te iznos povrata poreza na dohodak za 2023. godinu biti u okvirima prošle godine.

Prošle je godine, Općina Maruševec za potrebe povrata poreza građanima sa svog područja koji ostvaruju to pravo, od svojih prihoda odvojila preko 250 tisuća eura, odnosno 1.884.986,79 kuna.

Riječ je o rekordnom iznosu od uvođenja financiranja povrata poreza od strane lokalnog proračuna, a kojemu je glavni cilj smanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada tzv. poreza na plaće za 100 posto mladima do 25 godina starosti te za 50 posto mladima od 26 do 30 godina života.

U Varaždinskoj županiji, Maruševec je Općina koja odvaja najviše sredstava za povrat poreza (gotovo u rangu gradova), dok su to u susjednim županijama općine Nedelišće u Međimurskoj (494.157,32 eura) i Bedekovčina u Krapinsko-zagorskoj županiji (285.953,70 eura).

-Niz godina u kojima se racionalno i odgovorno upravlja općinom te njezinim financijama uz notu radišnosti i štedljivosti donose sa sobom sposobnost da ovakve poprilično zahtjevne obaveze u korist naših građana podmirimo u svega nekoliko tjedana. Očekujem da će tako biti i u ovoj godini - ističe načelnik Klapša, ne dovodeći u pitanje planirane komunalne investicije, kao ni društvene i socijalne mjere na području Općine Maruševec.

Izračunajte koliko biste mogli dobiti povrata poreza

Na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza možete očekivati. Za kalkulator kliknite OVDJE.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.