Udruga proizvođača povrća i voća „Zeljari“ obilježila 25 godina rada i djelovanja

OBJAVLJENO 18.2.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari" iz Vidovca čiji članovi neumorno rade na promociji poljoprivrednih proizvoda iz našeg, varaždinskog kraja, obilježila je 25 godina svog rada i djelovanja.

Svečanom obilježavanju koje je održano u prostorijama DVD-a Vidovec nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek, voditeljica Područne službe za stručnu podršku u Ministarstvu poljoprivrede  – područne jedinice Varaždin Mara Bogović te drugi gosti.

Sve prisutne pozdravila je i ugodnu dobrodošlicu im zaželjela Marija Cafuk, predsjednica udruge " Zeljari".

- Naša udruga je bila prva poljoprivredna udruga osnovana na ovom području. Za prvog predsjednika izabrani je Zlatko Zagorec i od tih dana ova udruga okuplja poljoprivredne proizvođače ne samo iz naše općine nego i iz cijele Varaždinske županije. Svi problemi koji su se pojavljivali na području poljoprivrede nastojali su se rješavati putem udruge. Već 2002. godine počela je naša priča oko zaštite varaždinskog zelja koje je dio našeg identiteta, kulture i tradicije. Posebno smo bili ponosni kada smo 2011. godine dobili oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a 2017. godine je Europska unija donijela Uredbu o upisu Varaždinskog zelja u Registar zaštićenih oznaka izvornosti. Moram naglasiti kako smo od samih početaka djelovanja najaktivnija udruga u našoj općini i zasigurno jedna od najaktivnijih u Varaždinskoj županiji. Surađujemo sa ostalim udrugama, pomažemo u humanitarnim akcijama, a skoro ni jedna skupština ili druženje je nezamislivo bez varaždinskog zelja na stolu. Najbolja potvrda našeg rada je tradicionalna Zeljarijada koja je postala pravi brend Vidovca, Varaždinske županije i cijele Hrvatske- rekla je Cafuk zahvalivši se pritom općinskim načelnicima te varaždinskom županu na podršci u radu udruge.

Župan Anđelko Stričak čestitao je članovima ovu lijepu obljetnicu pohvalivši sve aktivnosti udruge koje idu u smjeru promocije naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je kako je Vidovec centar poljoprivredne proizvodnje sjeverne Hrvatske, a ovaj zeljarski kraj prepoznatljiv je u Hrvatskoj, ali i diljem Europske unije.

U sklopu obilježavanja 25 godina rada Udruge, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša primio je Zahvalnicu za svesrdnu pomoć Udruzi, a iste su uručene i drugim institucijama i ustanovama s kojima Udruga surađuje, dok su posebna priznanja primili članovi udruge koji su osnivali ovu udrugu; Zlatko Zagorec, Nadica Cafuk i Zdravko Težak.

U ime nagrađenih obratio se prvi predsjednik udruge Zlatko Zagorec posebno istaknuvši entuzijazam, volju i želju da se napravi nešto korisno i vrijedno kako za poljoprivredne proizvođače tako i za cijeli varaždinski kraj.

Načelnik Klapša zahvalio je predstavnicima Udruge Zeljari na dugogodišnjoj suradnji koja se očituje kroz okupljanje poljoprivrednika i s područja Općine Maruševec u cilju međusobne razmjene iskustava kao i zalaganja za primjenu najsuvremenijih metoda u razvoju poljoprivrede.

Također, Klapša je čestitao Udruzi Zeljari na dugogodišnjem zalaganju na zaštiti i promicanju zajedničkih interesa i ciljeva, bez namjere stjecanja dobiti kroz razvitak i unapređenje gospodarskog, socijalnog i kulturnog položaja poljoprivrednih proizvođača osobito povrćara i voćara i ostalih žitelja na području Varaždinske županije.

Svjesni činjenice kako obiteljska poljoprivredna gospodarstva pridonose očuvanju tradicijskih vrijednosti svoga kraja i promicanju ruralnog turizma, Općina Maruševec je u posljednje četiri godine za potrebe razvoja poljoprivrede odobrila 71 potporu poljoprivrednicima sa svog područja, ukupne vrijednosti od gotovo 22 tisuće eura, odnosno gotovo 163 tisuće kuna te redovito sufinancira certificiranje „Varaždinskog zelja“ članovima udruge.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.