Povorka Jure Zelenog u nedjelju 21. travnja!

OBJAVLJENO 15.4.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Povorka Jure Zelenog u nedjelju 21. travnja!

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održat će se u nedjelju 21. travnja ove godine s početkom u 10 i 45 sati, ispred Etno kuće u Maruševcu. 

Nakon toga povorka će se kretati do crkve sv. Jurja gdje će biti uprizoren dio jurjevskih običaja. U 12 i 30 sati Povorka Jure Zelenog nastavlja kretanje od Brodarovca kroz Novake. Povorka koja iz godine u godinu okupi sve veći broj sudionika završava u Novakima, gdje će na malonogometnom igralištu biti paljenje jurjevskog krijesa.

Osobitost jurjevskih ophoda u maruševečkom kraju je lik Jure Zelenoga koji predvodi sudionike ophoda selima. Jura Zeleni okićen je prolistalim grančicama breze od strane muškaraca tako da zelenilo u potpunosti skriva čovjeka koji ga nosi.

Osim brezinih grančica za kićenje Jure Zelenoga koristi se i bršljan koji ga opasuje. U ruci Jura Zeleni nosi "trjavku" odnosno dugu granu kupine kojom tijekom ophoda tjera zlo iz sela. Na kraju ophoda, zelenilo Jure Zelenoga se spaljuje.

U Povorci Jure Zelenog će osim članica i članova KUD-a "Klaruš" sudjelovati i udruge s područja Općine Maruševec.

Općina Maruševec poziva građane da se priključe tradicionalnoj povorci koju i ove godine i KUD Klaruš Maruševec priređuje i uprizoruje!

210424-povorka-jure-zelenog-2024-plakat.jpg

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.