Ljubitelji folklora u Maruševcu uživali u nastupima skupina iz Perua i Njemačke

OBJAVLJENO 11.7.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ovog je tjedna održan program u sklopu 3. Međunarodnog folklornog festivala COFA, u organizaciji domaćina Općine Maruševec i Kulturno-umjetničkog društva Klaruš.

COFA  je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne baštine. Festival promiče raznolikost, potiče kulturni razgovor i uključenost te doprinosi očuvanju kulturne baštine. Osim toga, festival prezentira i afirmira nematerijalnu kulturnu baštinu i u užem smislu folklorno stvaralaštvo ne samo kroz uobičajene, klasične sadržaje, već i kroz suvremenu interpretaciju različitih segmenata nematerijalne kulturne baštine te folklornog stvaralaštva kako bi ih približila senzibilitetu suvremenog čovjeka, odnosno senzibilitetu novih generacija djece i mladih.

U programu festivala COFA u Maruševcu sudjelovale su folklorne skupine Schlitzerländer Trachten-und Volkstanzkreis iz njemačkog Schlitza, Elenco Artistico Peru Multicolor  iz peruanske Lime te domaćini, KUD Klaruš iz Maruševca, koji su publici pripremili bogat program i donijeli dašak folklora i običaja iz krajeva koje predstavljaju.

Ovo je bila prilika da se gosti iz Perua i Njemačke upoznaju s maruševečkom narodnom nošnjom te o Maruševcu nekada i sada kroz izložbu domaće autorice Anice Šimunec.

Festival COFA u Maruševcu vodio je tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, ujedno i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, a otvorio ga je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuvši pritom kako je folklor mnogo više od pukog izvođenja plesova i pjesama; on je srce i duša identiteta naroda koji nas povezuju s prošlim generacijama čuvajući naše nasljeđe za budućnost. Festivalu su prisustvovali i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima.

Treće izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA održavalo se od 7. do 12. srpnja ove godine u gradu Varaždinu, Ludbregu, Maloj Subotici, Zaboku i Maruševcu, a po prvi puta na sjeveru Hrvatske gostovale su najbolje svjetske folklorne grupe iz Indije, Perua, Švicarske, Bugarske i  Njemačke te domaće folklorne skupine s preko 350 sudionika uz bogat popratni program.

Generalni pokrovitelj festivala bila je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo UNESCA i Grada Varaždina.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.