Udruzi žena Maruša srebro za hajdine sirne štrukle

OBJAVLJENO 15.7.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Udruga žena Maruša iz Maruševca sudjelovala je na 1. Jarminačkoj štruklijadi održanoj u Eko-etno selu „KAJ” u Jarmini, u organizaciji Kluba prijateljstva i gastronomije „Pajdaši”, a pod pokroviteljstvom Općine Jarmina.

Unatoč tome što se živa u termometru opasno približila 40-ici, ovaj događaj privukao je posvemašnju pozornost. Ocijenjeno je, naime, čak 25 uzoraka ove slasne delicije koja korijene vuče iz Hrvatskog zagorja.

No, za eventualno neupućene, Jarmina je poznata kao „najistočnija zagorska općina”. Ovdje se izvorni „kaj” čuje već 80-ak godina i to zahvaljujući kolonizaciji stanovništva tijekom Drugog svjetskog rata koja je u Slavoniju „dopeljala” brojni zagorski korpus.

Specijalno za ovu prigodu među svoje je stigao i Tomislav Špiček! Glasoviti i svima omiljeni hrvatski kuhar ravnao je ocjenjivačkim žirijem. Prema kojim kriterijima?

–Štrukli mogu biti pečeni, razrezani u sirovom stanju, dopušteno je i dva spojena. Mogu biti kuhani s pečenim prezlima gore i eventualno žlicom vrhnja, a mogu biti napravljeni na juhu s na masti pečenim lukom i vrhnjem – kazao je popularni zagorski chef.

O štruklama/štruklima/štrukljima Špiček je okupljenima rekao: Dakle, ocjenjivali smo debljinu štrukli; pečeni štrukli moraju biti tanko razvaljani, kuhani mogu imati i deblje tijesto, sirenje mora biti napravljeno s jajcima, posoljeno i zamašćeno. Vi očito sve volite svoje muževe i hoćete da oni žive sto godina, pa sam primijetio da ih je dosta bilo nedovoljno zamašćenih. Protvan se mora namastiti, stavimo štruklice unutra, premažemo s malo kiselog vrhnja i pečemo. To su klasični zagorski štrukli - naglasio je Tomislav Špiček.

Članice Udruge Maruša za tu su priliku sa sobom ponijele razne suhe kolače i zlevke za domaćine i goste. Za Štruklijadu su pripremale poznate hajdine sirne štrukle, koje je Udruga zaštitila jamstvenim žigom i koji su već nagrađivani zlatom na međunarodnim kongresima.

Čuvajući tradiciju svojeg Maruševca prezentirale su tehniku pravljenja tog starog tradicijskog jela.

Nakon ocjenjivanja, stručni žiri je odlučio kako prvo mjesto sa svojim štruklima osvaja Ivana Petrvečki iz Jarmine, dok je Udruga žena Maruša iz Maruševca prema odluci žirija osvojila 2. mjesto.

-Sretne smo što smo ponovo pokazale kako se rade naši štrukli i koliko je zapravo i fina ta stara delicija, a uvjerile smo se da sve tehnike i nisu iste, štrukli je bilo 25 vrsti, a odlučivale su nijanse. Uspjele smo ponovo pokazati koliko volimo Maruševec i koliko truda dajemo za predstavljanje našega kraja. Zahvaljujemo se Siniši Podhraški na srdačnom dočeku, podršci i logistici te informacijama iz prve ruke, a isto tako i obitelji Nataše Lončarić koja je udomila članice na svojem imanju, srdačno ih dočekala te im stavila svoj dom na raspolaganje – poručile su članice Udruge žena Maruša.

Članice su iskoristile ostatak dana za posjetu Vukovaru.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.