Edukativnu radionicu s najmlađima u cilju popularizacije znanja o pčelama i važnosti zaštite prirode održali su ovog tjedna članovi Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje Zlatko Barbir i Hrvoje Možanić obilježavajući 7. prosinac, blagdan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.
U suradnji s Općinom Maruševec radionica je održana za učenike četvrtog razreda Područne škole u Gredi. Na radionici se govorilo o pčelama, zanimljivostima i dobrobiti od konzumacije pčelinjih proizvoda, kako se ponašati u susretu s pčelama te kako pomoći sebi i pčelama.
Na temu pčela, pčelinjih proizvoda, kao i važnosti pčela za život čovjeka, učenici su pokazali veliko predznanje zahvaljujući angažmanu njihove učiteljice Natalije Kramaci. Dodatno su proširena znanja o važnosti pčela za biološku raznolikost i održivost ekosustava, zdravoj prehrani i važnosti očuvanja okoliša koji zajedno dijele pčele i ljudi.
Učenici su kušali pčelinje proizvode, med koji proizvodi član Udruge Čmalico iz Bednje, koja je tom prilikom donirala med za potrebe školske kuhinje. Također, djeca su isprobala pčelarske alate koji su izazvali poseban interes na radionici, a članove Udruge darivali su svojim crtežima
Radionici u Gredi prisustvovali su i ravnatelj škole Tomislav Vincek i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja redovito godišnje podupire i izdvaja proračunska sredstva za potrebe Udruge koja okuplja članove s njezinog područja.
Dan ranije, obilježen je Školski medni dan. Tom prilikom svaki učenik 1. razreda dobio je staklenku meda s prigodnom bojankom i vrećicom, a učenicima su prikazane i poučne prezentacije.
U matičnoj školi u Čalincu zanimljivu radionicu o pčelama održali su Saša Zavrtnik i Jelena Loborec koji su vrlo zorno prikazali život pčela, njihovu važnost, njihove neprijatelje, način očuvanja pčelinjih zajednica, dok je u Područnoj školi Druškovec učenike sa životom pčela upoznala pčelarica Ivana Aurelija Križek iz Druškovca.
Druženje je započelo predavanjem o važnosti pčela i meda za naše zdravlje. Učenici su upoznati sa vrstama pčela, njihovim zajedničkom životom u košnici, a zatim su sami naučili nazive alata i pribora koji koriste pčelari u svom poslu te kako se radi s tim alatima. Sa zanimanjem i interesom su i sami učenici redali saća u košnicu, probali okus peluda, a najbolje od svega je bila degustacija meda u saću.
Radi se o projektu Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrazovanja u suradnji s osnivačima škola, a cilj projketa je podizanje svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti, važnosti pčela u prirodi te o dobrobitima vezanim uz konzumaciju meda i pčelinjih proizvoda.
