Obilježen Dan općine Maruševec

OBJAVLJENO 24.4.2021.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Obilježen Dan općine Maruševec

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, u povodu Dana općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, u prostorijama Općine Maruševec održana je prigodna svečanost.

Predsjednik Općinskog vijeća u zadnjem sazivu Marijan Fatiga na početku sjednice osvrnuo se na minuli rad Općine Maruševec, spomenuvši projekte koji su realizirani u zadnje četiri godine; od sanacije klizišta do niskonaponske mreže i javne rasvjete.

Načelnik Općine Damir Šprem u svom govoru istaknuo je nekoliko aktualnih projekata; rekonstrukciju i energetsku obnovu Društvenog doma u Druškovcu te projekt Uspostave reciklažnog dvorišta koji je u iznosu od 3,9 milijuna kuna odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svečanost u povodu Dana općine Maruševec bila je prilika da se uruče nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima. Povelja počasnog građanina Općine Maruševec dodijeljena je mons. Josipu Mrzljaku, biskupu varaždinskom u miru za izniman doprinos razvoju i napretku Općine Maruševec nakon darivanja crkvenog zemljišta na kojem će Općina graditi Kulturni centar Maruševec. Nagrada za iznimna dostignuća dodijeljena je profesoru matematike Mihaelu Vurušiću za uspjehe iz područja matematike i šaha, dok su plakete Općine Maruševec dodijeljene veteranu Domovinskog rata Damiru Makovcu te Streljačkom klubu „Metalac“ u povodu 40. obljetnice postajanja.

Na sam Dan općine Maruševec, 23. travnja, u jutarnjim satima održana je Sveta misa koju je ispod crkve svetog Jurja u Maruševcu predslavio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru. U poslijepodnevnim satima, dio naselja Čalinec i Kapelec obišao je Jura Zeleni. Ove je godine Jura Zeleni krenuo od Etnokuće u Čalincu, rekonstruirane tradicionalne kuće koju je Općina Maruševec ulaganjem vlastitih sredstava spasila od daljnjeg propadanja i koju će do kraja godine opremiti pokućstvom i predmetima iz nekadašnje svakodnevice maruševečkih kućanstava te je na taj način staviti u turističku funkciju.

Juru Zelenog i ove je godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, koji je kroz Čalinec i Kapelec plesao okićen granama breze i bršljana i takav uveseljavao mještane, koji su ga dočekali i darivali ispred dvorišnih ograda okićenih zelenilom, tradicionalno za Jurjevo.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.