POPIS STANOVNIŠTVA 2021.

OBJAVLJENO 13.9.2021.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Danas počinje popis stanovništva 2021. godine, najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća popis stanovništva, kućanstava i stanova.

Ovogodišnji, digitalni popis, u povijest hrvatske statistike ući će kao prvi kojim su u potpunosti napušteni papirnati obrasci popisnog upitnika.

Podaci koji se prikupljaju popisom nužni su za provedbu gospodarskih, socijalnih, demografskih politika te znanstvenih istraživanja.

Cilj popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim i drugim obilježjima.

Građani odlučuju kako će biti popisani

Popis se sastoji se dvije faze, pri čemu građani odlučuju na koji će način biti popisani.

U prvoj fazi, koja traje od 13. do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i članove svog kućanstva prijavom na portal e-Građani.

Pravilo samopopisivanja je: jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo. Ako se više članova u kućanstvu koristi portalom e-Građani, samo jedan član popisuje ostale.

U drugoj fazi popisa (terensko popisivanje), od 27. rujna do 17. listopada, na teren izlaze popisivači, njih nešto manje od 8000, koji će u osobnom intervjuu sa stanovništvom popisati sve jedinice koje se nisu popisale u prvoj fazi.

Oni će također uzeti kontrolnu šifru od kućanstava koja su se samostalno popisala na portalu e-Građani.

Ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve jedinice, razdoblje popisivanja produljit će se do 29. listopada.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa.

Što se tiče popisnog upitnika, on sadrži identifikacijske podatke, tri pitanja koja se odnose na kućanstva, 20-ak pitanja o stanu te 38 pitanja za svaku osobu. Trajanje popisivanja ovisi o broju članova kućanstva te podacima koji se daju.

Uz svako pitanje stoji i pojašnjenje.

Više inforamcija: www.popis2021.hr

Povezani dokumenti

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.