Uspješna Čiselska nedela v Maruševcu i 10. Sajam v Maruševcu

OBJAVLJENO 4.10.2021.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Prekrasna jesenska nedjelja mnoge je građane privukla u Maruševec na Čiselsku nedelu – proslavu blagdana Kraljice svete Krunice.

Riječ je o tradicionalnoj proslavi, odnosno manifestaciji koja se održava prve nedjelje u listopadu, a u sklopu koje od 2012. godine Kuburaška udruga Maruševec organizira Sajam v Maruševcu na radost brojnih ne samo lokalnih mještana, već i onih iz susjednih općina i gradova.

Nakon subotnjeg glazbenog početka s odlično posjećenim koncertom grupe Ljubavnici, središnji dio manifestacije u nedjelju počeo je u jutarnjim satima kuburaškom budnicom, a u 10 sati i službenim otvorenjem 10. Sajma v Maruševcu. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, domaći župnik Krunoslav Milovec služio je Svetu misu na otvorenom, a posjetitelji su tijekom cijelog dana mogli uživati na Sajmu na kojem su i ovoga puta svoje domaće proizvode, rukotvorine, ali i gastronomske delicije ponudili brojni izlagači, domaći OPG-ovi i udruge.

–Ovo je jedna od većih manifestacija koju organizira Kuburaška udruga Maruševec, a održana je pod epidemiološkim mjerama i ove i prošle godine. Raduje nas da su nam se i ovog puta odazvali naši prijatelji iz susjedne Slovenije, iz susjedne Krapinsko-zagorske županije, kao i jedna ekipa iz Zagrebačke županije, tako da smo i ove godine uspjeli okupiti puno kuburaških udruga u našem kraju – rekao je Marijan Fatiga, predsjednik Kuburaške udruge Maruševec dodavši da se jubilarna 10. manifestacija morala obilježiti dostojno, ali uz pridržavanje svih propisanih protuepidemijskih mjera.

Kuburaši svojim atraktivnim nastupima diljem Republike Hrvatske, ali i na natjecanjima, privlače veliku pozornost, stoga ni ne čudi da je sve više onih koji žele postati članovima kuburaških udruga. –Svake nam se godine, srećom, javljaju građani koji su zainteresirani postati članovima naše udruge, iako postoji određena procedura. Naime, mora se proći obuka, praktični dio gdje se uči rukovati oružjem, ali prvo i osnovno da bi netko postao kuburaš je da mora biti čovjek i dobar u duši – poručio je Fatiga.

Zadovoljan brojem izlagača ali i posjetitelja 10. Sajma v Maruševcu bio je i općinski načelnik Mario Klapša. –Veseli nas dobar odaziv kuburaških udruga iz naše okolice, ali i posjetitelja – naglasio je načelnik dodavši kako je ova druga godina zaredom da se manifestacija odvija u ograničenim uvjetima iz dobro poznatih razloga. Tradicionalne, kulturne manifestacije bitni su segment u očuvanju naše kulturne baštine, ali i turističke ponude naše Općine stoga i ovim putem zahvaljujem članicama i članovima svih udruga koje čuvaju naš identitet te ga promoviraju i izvan granica naše općine i županije, istaknuo je Klapša te naglasio kako je Općina Maruševec vjeran partner udrugama sa svog područja s godišnjim izdvajanjima od 370 tisuća kuna za rad civilnog društva, što se manifestira kroz organizaciju i sudjelovanje na ovakvim i drugim kulturnim, ali i sportskim priredbama.

Udruge na natječaj Općine početkom godine mogu prijaviti svoje programe i projekte koji doprinose razvoju društvenog života na maruševečkom području. –Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj udruga, njihovih projekata i programa koje prijavljuju, što znači da postoji veliki interes građana za ulože svoje vrijeme i znanje u jačanje društvenog života općine – zaključio je načelnik Mario Klapša.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.