Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan antifašističke borbe

OBJAVLJENO 22.6.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Uoči Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja palim Maruševčanima u Drugom svjetskom ratu, u naseljima Korenjak, Bikovec i Cerje Nebojse.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je ujedno bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od petsto tisuća hrvatskih građana. Završetkom Drugog svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

-Obilježavajući Dan antifašističke borbe odajemo počast svim hrvatskim građanima, posebno našim Maruševčanima koji su svojim sudjelovanjem u antifašističkom pokretu, postavili temelje državne suverenosti na kojima je izgrađena i današnja, suvremena, demokratska, europska država Hrvatska, poručuju iz Općine Maruševec.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.