KUD Klaruš srebrni na Festivalu dječjeg folklora Hrvatske

OBJAVLJENO 17.10.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Kutina, 15. listopada 2022. godine – U organizaciji KUD-a Ivančice Kutina te u suradnji Pučkim otvorenim učilištem Kutina, održan je 19. Festival dječjeg folklora Hrvatske – Kutina 2022, u kutinskom Domu kulture, gdje se predstavilo 13 kulturno umjetničkih društava iz cijele Hrvatske koji su svoje nastupe osigurali kroz županijske selekcije.

Sudionici ovogodišnjeg festivala bili su u kategoriji do 10 godina KUD „Bjelovar“ Bjelovar osvojivši 1. mjesto, KUD „Belec“ Belec – 2. mjesto, FA „Koprivnica“ Koprivnica – 3. mjesto, te KUD „Moslavec“ Voloder i KUD „Ivan Goran Kovačić“ Ivankovo.

U kategoriji od 10 do 14 godina KUD „Pleter“ Dugopolje osvojivši 1. mjesto, KUD „Klaruš“ Maruševec – 2. mjesto, DFA HKUD „Željezničar“ Zagreb – 3. mjesto, te KUD „Preporod“ Dugo Selo, HKUD „Korenica“ Korenica, KUD „Rečica“ Rečica i KUD „Sloga“ Veliko Trgovišće.

Predstavnici Varaždinske županije i svojeg maruševečkog kraja, dječja folklorna grupa KUD-a „Klaruš“ Maruševec, u kategoriji djece od 10 do 14 godina su osvojili srebrnu medalju. Predstavili su se koreografijom Pjerina Hrvaćanina, „Kuda Jura hodi, tuda pole rodi“ (maruševečki jurjevski plesovi i običaj kićenja Jure Zelenog, prilagođeni djeci) koju je sa najmlađim maruševečkim folklorašima uvježbala Anja Peharda, a tamburaše je uvježbao Franjo Plantak.

Klarušima je ovo već treća nagrada koju su osvojili na Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, što je svakako dokaz da se u KUD-u velika pažnja pridaje u radu sa najmlađim uzrastima. Ovo je ujedno bilo već četvrto kićenje Jure Zelenog ove godine. Na taj način Klaruši i Jura Zeleni dostojno predstavljaju svoj zavičaj.

U revijalnom dijelu festivala predstavili su se i domaćini iz KUD-a „Ivančice“ Kutina, a posebna atrakcija su bili braća Karla i Roko Rogošić iz KUD-a „Pleter“ Dugopolje, koji su se predstavili umijećem sviranja na tradicijskim instrumentima – ljerica, mandoline, mih, razna svirala, frulice i sopile.

Gledateljstvo u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Kutini uistinu je uživalo u folklornim izvedbama mladih čuvara tradicijskog blaga cijele Hrvatske. Izuzetno dobro pripremljene folklorne koreografije i scenski prikazi običaja, lijepo i uredno nošena narodna ruha koje su „mali“ folkloraši sa ponosom predstavili, zasigurno su garancija u očuvanju folklorne baštine u Hrvatskoj. Festival je bio natjecateljskog karaktera u kojem stručno povjerenstvo kojeg su činile Slavica Moslavac i Vesna Zorić nisu imale nimalo lak zadatak.

Festival dječjeg folklora Hrvatske podupire Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, Muzej Moslavine Kutina, PUO Kutina, Ministarstvo kulture i medija RH, Županija sisačko-moslavačka te Grad Kutina koji je ovom prigodom priredio primanje za predstavnike svih sudionika. Veliki trud domaćina iz KUD-a „Ivančice“ Kutina rezultirao je odličnim programom, organizacijom, a ponajviše željom za susretom iduće godine na 20. Festivalu.

Informacija i fotografije: KUD Klaruš Maruševec

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.