U Druškovcu održan preventivni program prometne kulture za najmlađe

OBJAVLJENO 19.10.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Manifestacija se održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Maruševec, te partnerima; Policijskom upravom varaždinskom, Policijskom postajom Ivanec, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Maruševec, Društvom crvenog križa Varaždinske županije te osnovnim školama Gustav Krklec Maruševec i Metel Ožegović Radovan.

Područna škola Druškovec bila je početkom ovog tjedna domaćin preventivne manifestacije pod nazivom Program prometne kulture za najmlađe, koja se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu, a u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska.

Nakon odslušanog teorijskog dijela učenici su u jutarnjim satima na nogometnom igralištu u Druškovcu kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, nakon čega je uslijedio praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima, gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa su se dobro snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice, učenice 7. i 8. razreda. Pored prometnog poligona, djeca su se upoznala se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca koje je ponosno prezentirao policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Davor Blaško.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, zahvaljujući vatrogasnim vozilima DVD-a Maruševec, dok su Mirjana Martinčević, Stjepan Cerjan, Dalibor Vrbanec i Vlatka Šprem polaznike upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Učenicima su pokazali unutrašnjost i opremu vatrogasnog vozila, te standardnu opremu vatrogasca, kao i vježbu s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku naučiti i osnove prve pomoći u radionici Društva crvenog križa Varaždinske županije, od strane licenciranih članova za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za najmlađe, Slađane Cestar i Vjerana Marića. Ponavljali su se brojevi hitnih službi te se uči o razlici između prve i hitne pomoći. Učenicu su učili o važnosti onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?). Osim toga, djeca su naučila kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) i što učiniti u nekim situacijama poput kod krvarenju iz nosa.

Tijek edukacija pratili su ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek te ravnateljica Osnovne škole Metel Ožegović Radovan Željkica Hanžek-Paska, a pridružio im se i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je zajedno sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja bila pokrovitelj ove prevencijske edukacije. -Povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu jedna je od ključnih zadataka svake općine, grada i županije, a sigurnost djece nam uvijek svima mora biti na prvom mjestu. Zahvaljujem našim vatrogascima, Policiji te članovima županijskog Društva crvenog križa, kao i tvrtki Jumicar Hrvatska što su učenicima na zaista zanimljiv način prenijeli svoja znanja i uputili ih kroz praktični dio nastave kako se ponašati u prometu, prilikom požara, ozljeda i drugih neželjenih situacija, rekao je tom prilikom načelnik Klapša, istaknuvši kako će Općina Maruševec i ubuduće podržavati ovakve i slične preventivne edukacije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.