Obilježen Dan svetog Ambrozija – zaštitnika pčelara u školi u Maruševcu

OBJAVLJENO 8.12.2022.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Dan svetog Ambrozija - zaštitnika pčelara slavi se 7. prosinca. Na svetog Ambrozija se kao malu bebu spustio roj pčela, nakon čega su svi prisutni bili uzrujani situacijom. Ambrozijev otac, i sam pčelar, ostao je smiren i pričekao. Roj je kasnije otišao bez da je bio koja pčela ubola ili nudila malom djetetu. Kasnije je sveti Ambrozije bio omiljen propovjednik među ljudima te su ljudi pričali da Ambroziju teče med iz usta koliko su njegove propovijedi bile lijepe.

Zbog toga su pčelari Udruge Čmalico iz Bednje iskoristili taj blagdan za druženje s najmlađima u Maruševcu i priču o pčelama – divnim stvorenjima kojima smo svi oduševljeni.

U suradnji s Općinom Maruševec održana je radionica za učenike 4. razreda Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu. Na radionici se govorilo o pčelama, zanimljivostima i dobrobiti od konzumacije pčelinjih proizvoda, kako se ponašati u susretu s pčelama i kako pomoći sebi i pčelama.

Djeca su pokazala veliko znanje o pčelama, a posebno su znanje pokazali iz područja ekologije i održivosti okoliša koji su zajednički preduvjeti za život pčela, čovjeka i svih ostalih živih organizama na planetu Zemlji.

Djeci su prezentirani pčelinji proizvodi, a imali su i priliku probati različite vrste meda koji proizvode članovi Udruge Čmalico iz Bednje. Također je donirana određena količina meda koja će se koristiti u školskoj kuhinji.

Posebnu zahvalu članovi Udruge Čmalico uputili su načelniku Općine Mariju Klapši koji je podržao i ovu aktivnost, kao i Općini Maruševec koja općenito pomaže rad Udruge te ravnatelju Osnovne škole Gustav Krklec Tomislavu Vinceku koji je zajedno s učiteljima omogućio edukativno druženje s učenicima.

S obzirom na vrlo dobru interakciju djece i prisutnih učitelja, načelnik Klapša i ravnatelj Vincek izrazili su želju da se takve aktivnosti nastave i u budućnosti.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.