Velik interes poljoprivrednika za mjere i potpore u 2023. godini

OBJAVLJENO 15.2.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Na odlično posjećenom predavanju za poljoprivrednike, koje su u utorak, 14. veljače, u Maruševcu organizirali Općina Maruševec i Ministarstvo poljoprivrede, poljoprivrednici s područja Općine Maruševec mogli su saznati pregršt informacija od strane predstavnika; dr. sc. Mare Bogović i Jelene Stipetić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, mr. sc. Emila Tkaleca, LEADER menadžera i tajnika LAG-a Sjeverozapad, Josipa Boraka iz tvrtke Agrodata, Amalke Vukelić iz tvrtke Andermatt BIOinput te Tomislava Lazara iz osiguravateljne agencije 10X.

Nakon pozdravnih riječi načelnika Marija Klapše, koji je tom prigodom najavio općinski natječaj za poljoprivrednike u ožujku kojim Općina Maruševec kroz sufinanciranje potiče poljoprivrednike na nabavu poljoprivredne mehanizacije te na pripremu i prijavu projekata na različite natječaje od strane ministarstava i fondova, Klapša je spomenuo i bespovratne potpore u poljoprivredi od strane Varaždinske županije. I ove će godine, Varaždinska županija sufinancirati 12 mjera koje se odnose na okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta, analizu poljoprivrednog zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, cjeloživotno obrazovanje, podizanje trajnih nasada, nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje, nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče, nabavu novih ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, ekološku proizvodnju, zadružno poduzetništvo te održivu poljoprivrednu proizvodnju.

O Strateškom planu Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2027. zajedno sa Zelenom arhitekturom, eko shemama i agrookolišnim intervencijama govorile su predstavnice Ministarstva poljoprivrede.

Na skupu je najavljeno i kako će već u ožujku Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad raspisati novi natječaj za male poljoprivrednike. Za treći LAG natječaj namijenjeno je 90 tisuća eura, što će biti dostatno za šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti  za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno, za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura.

Na predavanju u Maruševcu o važnosti analize tla i vode govorio je Josip Borak iz tvrtke Agrodata, dok je Amalka Vukelić iz tvrtke Andermatt BIOinput predstavila ekološki prihvatljive mjere za suzbijanje štetnika i bolesti. O mogućnostima osiguranja poljoprivrednih površina kao i na detalje na koje treba obratiti pozornost prilikom ugovaranja polica osiguranja govorio Tomislav Lazar iz agencije 10X.  

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.