Zdravstvenim predavanjima obilježen Dan narcisa

OBJAVLJENO 27.3.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U povodu javno-zdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organizirali su javnu tribinu o zdravlju. Tribina koja je održana prošlog vikenda u prostorijama Općine Maruševec organizirana je s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Okupljenima se na početku zanimljivih predavanja obratila predsjednica Udruge žena Maruša Mirjana Podbojec kazavši kako je osim edukacije o očuvanju zdravlja cilj ove tribine i dati podršku oboljelim građanima te ih ohrabriti na putu ozdravljenja. Udruga žena Maruša tom je prilikom dijelila edukativne materijale i narcise sudionicima tribine, a sredstva od prikupljenih donacija uručena su Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

O važnosti odaziva na preglede dojki u Općoj bolnici Varaždin, kao i o mamografiji, ultrazvuku i magnetskog rezonanciji na skupu je govorila je dr. Doroteja Bosilj iz Opće bolnice Varaždin, dok su o podršci operiranim bolesnicima govorile predstavnice Mammae kluba Varaždin Slavica Borko i Iva Delonga Habek, koja je ujedno demonstrirala pregled i samopregled na torzu.

Osim o prevenciji najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, na tribini u Maruševcu riječi je bilo i o bolestima koje zahvaćaju mušku populaciju. Tako je dr. Sunčana Milić govorila o bolesti prostate i povišenim vrijednostima PSA, za koje je preglede potrebno prvi put učiniti u dobi od 40 do 45 godina.

O bolestima krvožilnog sustava, srčanom i moždanom udaru, kao i arterijskoj hipertenziji i aterosklerozi te virusnim infekcijama i važnosti higijene govorio je dr. Marko Šrajbek, dok je patronažna sestra Anica Kolenko govorila o štetnosti energetskih pića te naglasila kako šećer koji svakodnevno unosimo kroz različite proizvode predstavlja podlogu za sve bolesti. Predstavnica tvrtke Biognost predstavila je prijenosni pametni EKG aparat za rano otkrivanje mana na srcu.

Okupljenima se obratio i načelnik Mario Klapša, kazavši kako je Općini Maruševec važno zdravlje građana, zbog čega i poduzima ciljane aktivnosti da bi se smanjila smrtnost i sačuvalo zdravlje ljudi. -Općina Maruševec je proteklom vremenu provela europski projekt „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“ putem kojeg smo održali edukacije i nabavili dva automatska vanjska defibrilatora koji spašavaju ljudske živote, da bismo kasnije nabavili još dva AVD uređaja koje smo postavili kod društvenih domova u Donjem Ladanju, Jurketincu, Cerju Nebojse i Druškovcu. Nabavljamo i doniramo medicinsku opremu Domu zdravlja za našu Ambulantu u Maruševcu da bi medicinsko osoblje moglo što lakše i brže pomoći i liječiti mještane. Nakon pauze zbog bolesti COVID-19 ponovno su krenula zdravstvena savjetovanja na području naših mjesnih odbora zahvaljujući našoj patronažnoj sestri Anici Kolenko, a kroz suradnju s našim udrugama organiziramo ovakve tribine, ali i aktivnosti poput brojnih sportskih turnira i biciklijada, sve u cilju brige o zdravlju i poticanja građana na fizičke aktivnosti, rekao je načelnik Klapša.

U Maruševcu u sklopu javno-zdravstvene tribine mnogobrojni sudionici skupa čuli su brojne korisne informacije vezane za prevenciju bolesti, ali i izmjeriti tlak i šećer u krvi u čemu su pripomogli djelatnici i učenici Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu. Na kraju programa, žuti baloni pušteni su u nebo iznad Maruševca u znak podrške oboljelima od raka dojke.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.