Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja

OBJAVLJENO 14.6.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja

Slogan današnjeg Svjetskog dana darivatelja je “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”, a usmjeren je na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska podrška.

Obilježavanjem Svjetskog dana darivatelja krvi želi se potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju.

Za Republiku Hrvatsku od velike je važnosti samodostatnost u opskrbi zdravom krvlju, no sve je teže doći do novih darivatelja krvi. Naime, trendovi posljednjih nekoliko godina ukazuju da darovateljstvo krvi u našoj zemlji očekuje turbulentno razdoblje zbog migracije stanovništva, starenja darivatelja krvi i odlazak mladih u inozemstvo.

Hrvatski Crveni križ, koji okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva za dozama krvi upozorava kako se posljedice pandemije COVID-19 u darovateljstvu krvi i dalje osjećaju – smanjen je broj novih davatelja krvi, osobito među populacijom mladih ljudi.

Za građane sa šireg maruševečkog područja, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec nekoliko puta godišnje organizira akcije dobrovoljnih darivanja krvi u suradnji s Općinom Maruševec i lokalnim Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi. U Maruševcu se iz akcije u akciju broj darivatelja krvi povećava, pa tako i ukupan broj prikupljenih doza krvi na godišnjoj razini. Naime, ove je godine GDCK Ivanec na području koje pokriva prikupilo ukupno 1.047 doza krvi koje su drugima pomogla u liječenju ili čak spasile život.

Općina Maruševec ponosna je na sve svoje dobrovoljne darivatelje krvi koji odazivom na akcije iskazuju svoju humanost i nesebičnost. Sa sigurnošću možemo reći kako je plemenitost darivatelja utkana u tisuće spašenih života.

Stoga, svim dobrovoljnim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, kao i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život.

Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.