Dan antifašističke borbe u Maruševcu obilježen polaganjem vijenaca

OBJAVLJENO 22.6.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U povodu obilježavanja 22. lipnja – Dana antifašističke borbe, načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem položili su vijence i zapalili svijeće za sve žrtve totalitarnih režima kod spomen obilježja u naseljima Korenjak, Bikovec i Cerje Nebojse.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je ujedno bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od petsto tisuća hrvatskih građana. Završetkom Drugog svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

–Obilježavanje Dana antifašističke borbe doprinos je izgradnji mira u svijetu, razvitku tolerancije i poštivanju sloboda i različitosti svih naroda. Danas, 22. lipnja odajemo počast svim hrvatskim građanima, a osobito našim Maruševčanima koji su kroz sudjelovanje u antifašističkom pokretu postavili temelje današnje suvremene, moderne i europske države Hrvatske – poručuju iz Općine Maruševec.

Svim Maruševčankama i Maruševčanima čestitamo 22. lipnja – Dan antifašističke borbe!

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.