KUD Klaruš sudjelovao na modnoj reviji narodnih nošnji

OBJAVLJENO 20.8.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Nešto drugačija modna revija vratila je Varaždinke i Varaždince, kao i brojne posjetitelje Špancirfesta u neka prošla vremena i pokazala kako su se oblačili naši preci, kako su živjeli bilo na selu ili u gradu.

Prva modna revija izvornih narodnih nošnji u atriju Županijske palače rezultat je suradnje Turističke zajednice Varaždinske županije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije. Osim same prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom modne revije bili upoznati i s njenim dijelovima, te u kojim prigodama se ona nosila.

Reviju su pratili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Na modnoj je reviji nastupilo 14 udruga, članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije koje su predstavile izvorne nošnje iz svojih sredina.

-Kad govorimo o Varaždinskoj županiji, tada ne govorimo o velikom teritorijalnom prostoru, ali govorimo o prostoru koji je bogat različitim narodnim nošnjama. Svaka na svoj način najbolje predstavlja kraj iz kojeg dolazi, prikazuje što su ljudi u datom trenutku nosili. Svaka od njih bogata je samim time što je kroz svo ovo vrijeme sačuvana, objasnio je tom prilikom predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda.

Peharda je dodao kako specifičnost nošnji s područja Varaždinske županije je da one spadaju u alpsko-plesnu zonu, izrađene su od domaćeg platna i na nekim od njih vidi se utjecaj novijeg vremena. Svakako treba istaknuti narodnu nošnju iz Jalžabeta koja je šlingana, ali i narodnu nošnju maruševečkog kraja koja je za razliku od ostalih nošnji „našita“.

Na reviji su nastupili KUD „Beletinec“ Beletinec, KUD „Ježek“ Beretinec, KUD „Elizabeta“ Jalžabet, KUD „Lepoglavski pušlek“ Lepoglava, KUD „Ljuba voda“ Ljubešćica, KUD „Magda i Luisa“ Mađarevo, KUD „Klaruš“ Maruševec, KUD „Salinovec“ Salinovec, KUD „Vidovec“ Vidovec, KUD „Braća Radić“ Visoko, KUD „Marof“ Novi Marof, KUD HŽ Varaždin, Centar tradicijske kulture Varaždin te Varaždinski folklorni Ansambl.

KUD "Klaruš" Maruševec se predstavio svečanom nošnjom te svakodnevnom nošnjom-štofajkom (štofanjkom), koje su nosili članovi KUD-a Klara Tomašek, Anja Peharda i David Kelemen.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.