Prezentirani proizvodi maruševečkih OPG-ova i udruga u sklopu Dana Varaždinske županije

OBJAVLJENO 10.9.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

S ciljem promocije i razvoja eno-gastronomije koja podrazumijeva zaštitu i promociju lokalne hrane, kulture, održivog razvoja, povećanje kvalitete, kao i povezivanje turizma, poljoprivrede, gastronomije i kulture, u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije i 30 godina njene ponovne uspostave, na Franjevačkom trgu u Varaždinu predstavili su se predstavnici obiteljskih gospodarstava, obrtnika, domaćih radinosti i udruga koje djeluju na području Varaždinske županije.

Uz brojne građane, u ponudu i kvalitetu njihovih proizvoda uvjerili su se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić te pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek. Predstavljanju OPG-ova i udruga pridružili su se i županijski vijećnik i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem.

Na području Varaždinske županije djeluje više od 7.500 OPG-a, a na manifestaciji u središtu Varaždina predstavilo ih se 22-oje sa bogatom ponudom i onim najboljim što pruža Varaždinska županija, od proizvoda Varaždinskog bučinog ulja, varaždinske heljde, meda, Ludbreškog hrena, do voćnih rakija i likera, octa od bobica bazge i tradicionalnih kolača iz Općine Maruševec.

S područja Općine Maruševec na manifestaciji su svoje proizvode predstavili OPG Špoljar, OPG Štefanec te Udruga žena Maruša. Varaždinska županija i Općina Maruševec nastoje promovirati svoja obiteljska gospodarstva, proizvođače, svoju tradiciju i kulturu gdje god i kad god je to moguće. Tako je uz ovu prezentaciju proizvoda, kroz godinu organizirano bezbroj događaja, od predstavljanja Decanter vina, Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria, do raznih manifestacija kako na području Varaždinske županije, tako i šire.

Cilj je osvijestiti javnost o kvaliteti proizvoda, pod jednim sloganom: „Kupujmo domaće i lokalno!“. Uskoro će se održati i predstavljanje monografije o varaždinskoj heljdi, tako da se uz Varaždinsko bučino ulje, Varaždinsko zelje, Ludbreški hren Varaždinska županija okreće i drugim proizvodima i drugim kulturama koje su obilježile ovaj kraj, a sve pod utjecajem želja potrošača, okretanju prema zdravom načinu života i težnji prema prehrani kao što su se hranili naši stari.

Osim izlagača s područja Općine Maruševec, svoje su proizvode predstavili i PPP Cafuk, OPG Petrović, OPG Mađar, SOPG Gotić, OPG Žmegač, Vinski hram Kotolenko, Martin Gašparević, Danijel Kotiščak, Uljara Agroprom Patrčević, PCZ Varaždinski cvijet, Agro Altera d.o.o., Svječarsko-medičarski obrt Slavica, Udruga Lepoglavski pušlek, Udruga Žena cvijet, Udruga žena Općine Vidovec, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, Udruga žena Trnovečko srce, kao i Lovački savez Varaždinske županije i Sportsko-ribolovni savez Varaždinske županije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.