Obavijest uzgajivačima svinja o novoj Naredbi o afričkoj svinjskoj kugi

OBJAVLJENO 23.10.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Obavijest uzgajivačima svinja o novoj Naredbi o afričkoj svinjskoj kugi

Općina Maruševec obavještava uzgajivače svinja da je 10. listopada ove godine Ministarstvo poljoprivrede izdalo novu Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (Narodne novine, br. 117/2023).
Sukladno Naredbi, građani na cijelom području Republike Hrvatske (izvan zona ograničenja) dužni su u objektima u kojima uzgajaju svinje (svrstanim u kategoriju 0, 1 i 2) unaprijediti mjere biosigurnosti te se potom obratiti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji u svrhu podnošenja pisanog zahtjeva radi ponovne kategorizacije za svrstavanje u kategoriju 3 ili 4. Navedenu kategorizaciju plaćaju građani.

Iz objekata kategorije 0, 1 ili 2 zabranjeno je premještanje svinja, osim izravno u klaonicu, a klanje svinja za osobnu potrošnju na gospodarstvu dozvoljeno je tek po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon kliničkog pregleda svinja.

Ukoliko ne unaprijede objekt u kategoriju 3 ili 4 građani su dužni temeljem spomenute Naredbe uputiti svinje na klanje u odobreni objekt ili ih zaklati za vlastite potrebe do 30. studenog ove godine.

Više o Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede možete pročitati OVDJE! (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_10_117_1654.html)

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.