Čestitka povodom 25. listopada - Dana darivatelja krvi u RH

OBJAVLJENO 25.10.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Fotografija s izleta dobrovoljnih darivatelja krvi u Istru, svibanj 2022. godine

Fotografija s izleta dobrovoljnih darivatelja krvi u Istru, svibanj 2022. godine |

Od kolike su važnosti darivatelji krvi za cjelokupno društvo, a ponajviše za uspješno funkcioniranje zdravstva, pokazala je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasivši darivatelje krvi herojima.

Darivateljice i darivatelji krvi uistinu jesu heroji, oni spašavaju tuđe živote, nesebično darujući dio sebe, jer krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi, zato svi mi i naši bližnji, ako i kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo i isključivo o jednom - dobrovoljnim darivateljima krvi.

Stoga našim herojima, svim dobrovoljnim darivateljima krvi čestitamo 25. listopada, Dan darivatelja krvi. Zbog vašeg plemenitog čina spašeni su mnogobrojni životi, a Općina Maruševec se može ponositi svojom velikom obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi koja raste iz godine u godinu.


Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju.

Navedena načela prva je objavila Liga društava Crvenog križa 1948., a podržala Svjetska zdravstvena organizacija zbog opasnosti širenja bolesti posredstvom krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja krvi.

U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ, usvojile su 1999. dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu krvi.

Samodostatnost opskrbe zdravstva krvlju i krvnim pripravcima za svaku zemlju je neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal.

Općina Maruševec snažno podržava aktivnosti kojima je cilj promocija, edukaciju i informiranje građana o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju tisuće života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.