Učenici kroz interaktivnu predstavu učili o prevenciji vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu

OBJAVLJENO 12.12.2023.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Za učenike matične škole u Čalincu i područne škole Druškovec, u školsko-sportskoj dvorani u Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec organizirana je edukativna predstava „Dislike“.

Predstava je odigrana u sklopu preventivnog projekta „Nasilje na internetu – cyberbulling“, u koji se Općina Maruševec uključila kroz organizaciju predstave za učenike 7. i 8. razreda škola na svom području.

-Svako treće dijete je na internetu, a podaci govore kako je više od 50 posto njih doživjelo neki oblik internetskog nasilja. Ono može ostaviti velike posljedice, ne samo mentalne i emocionalne, već anksioznost, depresivnost i druge i zbog toga je u našoj školi organizirana predstava koja je osmišljena da bi podigla svijest društva i mladih o nasilju putem interneta. U cilju smanjenja i suzbijanja takvog oblika nasilja, djeca su na interaktivni način dobili odgovore na pitanja što moraju učiniti ako nose „zlostavljača u džepu“ ili zašto na internetu moraju biti nevidljivi, kao i ono najvažnije - kome se obratiti za pomoć ukoliko nešto krene po zlu, ističe načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Predstava „Dislike” Gradskog kazališta „Zorin dom“ iz Karlovca podržana je od strane Ministarstva unutarnjih poslova RH, koja uz pomoć influencera Psycho Mouse u izvedbi glumca Andre Damiša proširuje znanje mladih vezano uz nasilje na internetu.

Na ovaj način želi se doprijeti do žrtvi kaznenih djela cyberbullynga kako bi shvatile da nisu same u tome, da se ne trebaju sramiti to reći, iznijeti, priznati roditeljima, profesorima te ako je potrebno, obratiti se Policiji.

Kazališnoj predstavi u Maruševcu prisustvovalo je stotinjak učenika sedmih i osmih razreda škola, ravnatelj Tomislav Vincek sa stručnim suradnicima i učiteljima, predstavnici Policijske uprave varaždinske Tatjana Novak i Davor Bezak, kao i Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar i Marko Šambar te Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je podmirila troškove edukacije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.