U subotu 17. veljače drugo izdanje Bio sajma „Đurđica“ u Jurketincu!

OBJAVLJENO 9.2.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
U subotu 17. veljače drugo izdanje Bio sajma „Đurđica“ u Jurketincu!

Cilj drugog po redu bio-sajma u Općini Maruševec, ali i Varaždinskoj županiji organizirana je razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Posjetitelji će uz razmjenu sjemenja moći dobiti savjete za proizvodnju voća i povrća na svojim imanjima i vrtovima po principima i metodama koji su u skladu sa prirodnim ritmovima čime ne štete okolišu, tlu i vodama, a uvelike doprinose zdravlju.

bio sajam 2023

Naime, stanovništvo Općine Maruševec geografskim, ali i kulturnim nasljeđem tradicionalno se bavi ratarstvom, bilo za vlastite potrebe ili pak stavljajući svoje proizvode na tržište. Karakteristike ovog podneblja su tradicija očuvanja te razmjenjivanja sjemena, sadnica, lukovica ili reznica, koje se prenose s koljena na koljeno. Upravo domaće sorte prilagođavale su se prirodnim uvjetima u kojima su rasle i osiguravale najbolji urod. Okusom se i izgledom uvelike razlikuju od kupovnih, hibridnih sorti ali osiguravaju očuvanje prirodne i autohtone bioraznolikosti.

Pozivamo sve zainteresirane građane i udruge koje čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da nam se pridruže i sudjeluju u razmjeni sjemenja te na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.

Pozvani ste i ako nemate sjeme za razmjenu ali vas zanimaju teme sjemenarstva i vrtlarstva, budući da je u sklopu sajma organizirano i stručno savjetovanje o uzgoju sadnica od strane Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana.

Bio sajam „Đurđica“ u organizaciji Općine Maruševec i podršku Turističke zajednice područja Sjever Zagorja održat će se u subotu, 17. veljače ove godine od 9 do 15 sati u prostorijama Društvenog doma u Jurketincu.

marusevec bio sajam 2024 plakat

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.