UDVDR Ogranak Maruševec održao Izvještajni sabor

OBJAVLJENO 10.2.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

U prepunoj dvorani Doma kulture u Čalincu, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranka Maruševec održan je Izvještajni sabor.

Nakon uvodnih govora i odabira članova radnih tijela, okupljenim članovima Udruge te njihovim gostima iz Varaždinske i susjednih županija te Republike Slovenije podnesena su izvješća o radu, kao i planovi za aktualnu 2024. godinu koje je predstavio predsjednik Ogranka Maruševec Tihomir Buden.

Predsjednik Buden je istaknuo da će kao i do sada, težište udruge biti na okupljanju branitelja kroz obilježavanje važnih obljetnica, sudjelovanje na sportskim turnirima, posjećivanju mjesta stradavanja branitelja te prenošenju istine o Domovinskom ratu kroz predavanja u osnovnim školama.

Za UDVDR Ogranak Maruševec od posebne je važnosti memorijal Heroji Maruševca 22. lipnja ove godine, kao i domaćinstvo 28. Državnih sportskih susreta koje će se održati u rujnu, kada će u Maruševcu biti organizirano natjecanje u belotu i briškuli.

Sva izvješća za 2023. godinu te plan rada za 2024. godinu doneseni su jednoglasno.

Nakon prihvaćanja izvješća, skupu su se obratili župnik Župe sv. Jurja mučenika Maruševec Krunoslav Milovec, predsjednik Ogranka Ivanec Ljudvek Cikač, predsjednik slovenske veteranske udruge Miran Fišer te tajnik udruge iz Pušće Zdenko Behih, kao i predsjednik udruge Gromova kluba tenkovske bojne Damir Maršanić koji su predsjedniku Ogranka Maruševec uručili prigodne poklone.

Predsjednik UDVDR-a Varaždinske županija Branko Družinić okupljenim braniteljima je dao više informacija o 28. Državnim sportskim susretima dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, dok je voditeljica varaždinskog Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Snježana Hunjet zahvalila braniteljima na suradnji kod organizacije edukativnih predavanja i dijeljenja informacija važnih za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša čestitao je članovima UDVDR-a Ogranka Maruševec na brojnim provedenim aktivnostima u protekloj godini te izrazio zadovoljstvo na iznesenim planovima Udruge u 2024. godini. Također, načelnik Klapša pohvalio je suradnju Ogranka Maruševec sa lokalnom i regionalnom samoupravom te srodnim udrugama diljem Varaždinske županije i šire, kao i s organizacijama civilnog društva čijim događanjima branitelji prisustvuju i revno podržavaju. Osim financijske potpore programima i projektima udruge, Općina Maruševec je u dogovoru s braniteljima proteklih mjeseci uredila spomenike na svom području, a prošlog tjedna i rasvijetlila spomenik i pano s informacijama o Domovinskom ratu podno crkve sv. Jurja u Maruševcu.

Na kraju skupa, okupljenima se prigodnim riječima obratio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, ističući pritom važnu ulogu branitelja u stvaranju Republike Hrvatske. Župan Stričak pohvalio je Ogranak Maruševec što se vodi načelom prijateljstva, kako u ratno tako i u sadašnje mirnodopsko vrijeme te naglasio kako je najvrjednije ostvarenje članova Udruge od osnivanja 1997. godine monografija koja bilježi događanja u vrijeme rata „Maruševec u Domovinskom ratu“ čije su izdavanje podržali Općina Maruševec i Varaždinska županija.

Uz brojne članove braniteljskih udruga, Izvještajnom saboru UDVDR Ogranka Maruševec nazočili su i članice i članovi organizacija civilnog društva te predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem.

U neformalnom dijelu Sabora, nastupio je Tamburaški sastav Biseri, čiji su članovi hrvatski branitelji s područja Varaždinske županije, većinom branitelji Vukovara.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.