U povodu 125. obljetnice njegova rođenja, u Maruševcu otkrivena bista Gustavu Krklecu

OBJAVLJENO 3.5.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Spomenik Gustavu Krklecu, rad izvornog kipara Dragutina Jamnića iz Lepoglave, otkriven je kod osnovne škole koja nosi njegovo ime, mjestu u Čalinec u Općini Maruševec.

-Izuzetno sam ponosan i siguran da dijelim ponos svih svojih sugrađana jer otkrivanjem ove biste Gustavu Krklecu pokazujemo kako smo osviještena zajednica koja razumije ulogu i značaj našeg velikog sumještanina – istaknuo je prilikom otkrivanja biste načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Naime, nakon imenovanja ulice u Donjem Ladanju ranih 80-ih godina i preimenovanja škole početkom 90-ih godina, nekoliko godina kasnije za njegov 100-ti rođendan postavljena je spomen ploča na kuću u Maruševcu u kojoj je proveo djetinjstvo, a uoči 125. obljetnice rođenja ovog značajnog književnika i pjesnika ne samo za Maruševec već i za Hrvatsku, postavljena je bista koja će od sada podsjećati učenike, građane i sve goste koji ovdje dolaze na ovog velikana književne riječi.

-Ovime se naš Gustav, nakon što je život proveo u svijetu, vraća doma. Gustav Krklec, veliki hrvatski pjesnik, pisac poznatih Telegrafskih basni, svoje je najranije djetinjstvo proveo u Maruševcu, a uspomene na to doba ponovno su oživjele 30 godina poslije, nakon što je proputovao čitav svijet. Godine 1977. zapisao je neke od najljepših misli o svom mjestu i Hrvatskom zagorju, u kojima još živo pamti svaki jarak, svaki panj, svaku vinogradsku klijet. Dragi Gustave, dobro došao kući – rekao je prilikom otkrivanja ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, Tomislav Vincek.

Učenici 5.b matične osnovne škole Gabriel Bošnjak, Jan Cerjan, Luka Kežić, Antonio Možanić, Tia Patrčević, Maja Lena Peršun, Ela Ščuric i Sebastijan Vincek pod mentorstvom učiteljice Ljerke Brezovec u svom su recitalu okupljenima dali odgovor na pitanje "Tko je Gustav Krklec?!".

Gustav Krklec bio je čovjek širokih vidika, neposredan, omiljen u društvu, prilagodljiv i snalažljiv. O snazi njegovog intelekta govori i njegovo društvo; umjetnici i državnici Josip Vaništa, Antun Branko Šimić, Vladimir Nazor, Tin Ujević, Miroslav Krleža, Karel Čapek, Ivo Andrić, pa i Josip Broz Tito.

-Ovu sam bistu napravio u rustikalnom stilu koji je već dugo popularan način izražavanja i čast mi je što sam bio u prilici izvornom viničkom kamenu od kojeg su izgrađena mnoga kućanstva u ovome kraju udahnuti život i dušu kroz lik književnika Gustava Krkleca – rekao je tom prilikom izvorni kipar Dragutin Jamnić.

Na prigodnoj svečanosti načelnik Općine Maruševec Mario Klapša kazao je kako škola odiše kvalitetom i sigurnošću za sve učenike i djelatnike, lijepom riječju, međusobnom odgovornošću, uvažavanjem i poštovanjem.

- Uz sve to, ona odiše radošću, veseljem i željom za stecanje znanja. Sve ovo što sam naveo karakterizira i našeg Krkleca, jer on nas je svojim likom i djelom itekako zadužio. Raduje me što smo zajedno s našom školom prepoznali važnost sjećanja na našeg sumještana. Značajan doprinos Gustava Krkleca hrvatskoj kulturnoj baštini je podizanjem ovog spomena ovjekovječen i sada naš Gustav, na ovom brežuljku pokraj Varaždina može po čitave dana s ponosom gledati na Maruševec, svoje selo malo … - naglasio je načelnik Mario Klapša, parafrazirajući Krklečeve stihove.

Osim spomenutih, prigodi otkrivanja biste književniku Gustavu Krkecu čime je priveden kraju program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, prisustvovali su učenici škole, njihovi roditelji, nastavnici, članice Udruge prijatelja Maruševca te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem, potpredsjednik Marijan Fatiga i vijećnik Marko Blažunaj.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.