Vjernici proteklog vikenda hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj

OBJAVLJENO 20.5.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Vjernici iz Župe svetog Jurja mučenika Maruševec proteklog su vikenda hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj u Mariju Bistricu.

Dvadesetak vjernika predvođeni župnikom Milovcem i đakonom Biškupom zaputilo se već u petak u večernjim satima iz Maruševca pješice prema Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke gdje su stigli u subotnjim jutarnjim satima, dok su autobusi s vjernicima i članovima Udruge umirovljenika Maruševec na Duhove u nedjelju 19. svibnja u Mariju Bistricu stigli nakon 8 sati.

Osim njih, brojni vjernici s područja Općine Maruševec zaputili su se osobnim automobilima u duhovno i vjersko središte hrvatskog naroda, te najpoznatije, najposjećenije i središnje marijansko svetište Crkve u Hrvata, među kojima i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Nakon ulazne procesije, ispovjedi i zajedničkog križnog puta na bistričkoj Kalvariji, održana je koncelebrirana Sveta Misa na otvorenom koju je predslavio preč. Tomislav Markić uz župnike Župe svetog Jurja Maruševec Krunoslava Milovca i đakona Josipa Biškupa, Župe sv. Vida Vidovec Branka Švogora, Župe sv. Margarete Margečan Titu Damira Šmintića i Župe sv. Luke Kalinovac Ivice Gladoića.

U svojoj propovjedi preč. Tomislav Markić istaknuo je važnost svetkovine Duhova dok je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević pozdravio vjernike i zahvalio im na dolasku.

Hodočašća su izraz kršćanske tradicije i pučke pobožnosti kojih se Crkva ne odriče. Hodočašća, kao i liturgijski ophodi slika su Crkve koja putuje ovim svijetom i naviješta Kristovo evanđelje, a prepuno svetište u Mariji Bistrici jedan je od dokaza kako se vjernici iz Maruševca ne odriču svog identiteta, tradicije i običaja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.