Proslavljen Dan škole i 125. godišnjica rođenja Gustava Krkleca

OBJAVLJENO 3.6.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Svečano obilježavanje Dana škole, zajedničko za sve naše škole, održano je u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, s početkom u 17 sati. Priredba se održala pod motom: "Važno je krenuti srebrnom cestom!“.

Program obilježavanja ove je godine započeo kod zgrade Općine Maruševec, na mjestu gdje je nekad bila osnovna škola koju je polazio Gustav Krklec. Razlog tome je poučno-informativna staza koja govori o danima djetinjstva Gustava Krkleca provedenim u maruševečkom kraju.

Uvodno je školski zbor izveo hrvatsku himnu. Program su vodili Tamara Peharda i Martin Hainž, učenici 7. b razreda, koje je pripremila učiteljica Ljerka Brezovec. Iznenađenje programa bio je „mali Gustav Krklec“ kojeg je utjelovio učenik 2. b razreda Gabrijel Šipek i pitao se: „Gdje je moja škola?“ On nam je pričao o zgodama iz svojeg djetinjstva, a pripremila ga je njegova učiteljica Nevenka Jurinjak. Nakon razotkrivanja svoje uloge, zajedno s učenicima sedmih razreda, sudjelovao je u recitalu pjesama Gustava Krkleca, a koji je pripremila mentorica Ljerka Brezovec. Školski pjevački zbor uz klavirsku pratnju voditeljice Marije Brblić-Njegovec izveo je dvije pjesme: Pozdrav zavičaju i Čestitka majci. Scenskom igrom Telegrafske basne predstavili su se učenici 4., 5. i 6. razreda iz Druškovca, mentorice Mirjane Matišić.

U spomen Gustavu Krklecu voditelji su otvorili Krklecovu „srebrnu cestu“ koja je započela prije 125 godina. Srebrna cesta nije samo jedna od njegovih najpoznatijih pjesama, već odsad i povijesno-poučna staza sa šest informativnih panoa koji govore o životu i djelu našeg sumještanina i pjesnika Gustava Krkleca, a postavljeni su od kuće u kojoj je Krklec proveo svoje djetinjstvo do Osnovne škole koja danas s ponosom nosi njegovo ime. Rad je to učenika Povijesne grupe i njihove mentorice Mirjane Trstenjak-Stanisavljević koji su u svojem projektu za Građanski odgoj osmislili i kreirali 6 informativnih panoa.

Uslijedila je šetnja povijesno-informativnom stazom koja govori o danima djetinjstva Gustava Krkleca provedenim u maruševečkom kraju, a završilo je programom ispred zgrade škole.

Tu je čekao jedan „odrasli Gustav Krklec“ kojeg je prikazao Patrik Gregar, učenik 7. b, te s učenicima iz 8. b razreda sudjelovao u recitalu Krklecove pjesme Srebrna cesta, koje je pripremila mentorica Sandra Šincek. O izradi Krklecove biste govorio je kipar Dragutin Jamnić, a potom se svima prisutnima obratio ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Voditelji su programa na kraju sve prisutne pozvali da prošeću hodnicima škole kako bi razgledali izložbu učeničkih likovnih i literarnih radova u povodu 125. godišnjice rođenja ovog velikog pjesnika. Navedenu izložbu, uz pomoć učitelja svih triju škola koji su prikupili radove, osmislio je učitelj Željko Čanžar.

Istodobno je bio prikazan filmski uradak učenika izrađen uz pomoć učiteljice Sandre Štrlek i multimedijska prezentacija o Gustavu Krklecu koju su izradili učenici Povijesne grupe na satu informatike. Tu su ih dočekali i školski reporteri koji su s odabranim učesnicima programa obilježavanja snimili mali intervju o Gustavu Krklecu i doživljajima sa „srebrne ceste“.

Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom uljepšali ovaj dan te krenuli Krklecovom i našom srebrnom cestom. U ime Općine Maruševec, priredbi je prisustvovao predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem.

Informacija i fotografije: OŠ Gustav Krklec Maruševec

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.