Danas obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi

OBJAVLJENO 14.6.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Danas obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi

Ovogodišnja globalna kampanja nosi slogan: “20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi – 14. lipnja 2024. Hvala vam darivatelji krvi”.

Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi, ove godine predstavlja važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti u kojoj bi sigurna transfuzija krvi bila podjednako dostupna svima.

Dobrovoljno davanje krvi igra ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i dobrobiti osoba kojima je potrebna krv ili krvni pripravci u liječenju teških i životno ugrožavajućih oboljenja, a transfuzijom krvi i krvnih pripravaka oboljele osobe mogu živjeti duže i kvalitetnije.

Ova kampanja obilježava prekretnicu i duboki utjecaj koje je davalaštvo krvi imalo na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi, plazme i krvnih pripravaka za pozitivan i spasonosan utjecaj koji su imali na svijet.

To je ujedno i prilika za motiviranje što više pojedinaca na akciju i zajedništvo u dobrovoljnom davanju krvi.

Za građane sa šireg maruševečkog područja, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec nekoliko puta godišnje organizira akcije dobrovoljnih darivanja krvi u suradnji s Općinom Maruševec i lokalnim Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi. U Maruševcu se iz akcije u akciju broj darivatelja krvi povećava, pa tako i ukupan broj prikupljenih doza krvi na godišnjoj razini.

Općina Maruševec ponosna je na sve svoje dobrovoljne darivatelje krvi koji odazivom na akcije iskazuju svoju humanost i nesebičnost. Sa sigurnošću možemo reći kako je plemenitost darivatelja utkana u tisuće spašenih života.

Stoga, svim dobrovoljnim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, kao i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.