Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan antifašističke borbe

OBJAVLJENO 22.6.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Na Dan antifašističke borbe 22. lipnja, kojim se obilježava sjećanje na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska ustrojen Prvi sisački partizanski odred, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u naseljima Bikovec, Cerje Nebojse i Korenjak.

Vijence i svijeće položili su u ime Općine Maruševec načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem.

-Antifašistička borba nije bila samo borba protiv neprijatelja na bojnom polju. To je bila borba za očuvanje ljudskog dostojanstva, za pravdu i jednakost, za društvo u kojem se poštuju ljudska prava i slobode. Sjećanje na naše heroje, na one koji su stajali na prvoj liniji otpora protiv fašizma, ne samo da nas podsjeća na njihovu žrtvu, već nas i obavezuje da čuvamo vrednote za koje su se borili. Njihova hrabrost, odlučnost i nepokolebljivost u borbi za slobodu su svjetionici koji nas vode kroz izazove današnjice. Danas, u vremenima kada se suočavamo s novim oblicima netolerancije i nepravde, moramo se prisjetiti tih lekcija iz prošlosti i nastaviti graditi društvo na temeljima antifašizma – poručili su predstavnici Općine Maruševec.

Mjesta sjećanja nisu samo kamen i metal; oni su simboli prošlih vremena i našeg identiteta te podsjetnici na žrtve koje su dane za našu slobodu. U proteklih godinu dana Općina Maruševec je obnovila sva tri spomen obilježja na svom području u znak poštovanja prema svojoj povijesti i s porukom budućim generacijama o važnosti očuvanja vrijednosti za koje su se naši preci borili.

Svim Maruševčankama i Maruševčanima kao i svim stanovnicima Varaždinske županije Općina Maruševec čestita 22. lipnja – Dan antifašističke borbe!

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.