U utorak 25. lipnja obilježavanje 125. obljetnice rođenja Gustava Krkleca

OBJAVLJENO 23.6.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
U utorak 25. lipnja obilježavanje 125. obljetnice rođenja Gustava Krkleca

U organizaciji Udruge Prijatelja Maruševca, Ogranka Matice hrvatske Varaždin i uz pokroviteljstvo Općine Maruševec, u zgradi Općine Maruševec obilježit će se 125. godišnjica rođenja književnika Gustava Krkleca. Svečanost obilježavanja održat će se u utorak 25. lipnja ove godine s početkom u 18 sati.

Program počinje polaganjem vijenca na spomen-ploču na roditeljskoj kući u Maruševcu, a nastavlja se u prostorima Općine Maruševec.

S prigodnim kulturno-umjetničkim programom nastupit će KUD „Klaruš“ Maruševec, kantautorica Mirjana Pospiš i glazbeni sastav Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, dok će stihove Gustava Krkleca govoriti Anka Dorić.

Učenici Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec predstavit će se recitalom Pozdrav zavičaju i Srebrna cesta te će zajedno sa svojim učiteljima promovirati uspješne projekte svoje škole.

Prigodno će se obratiti predstavnici Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.


Gustav Krklec hrvatski je književnik rođen 1899. godine u Udbinji kraj Karlovca. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, sa dva brata i tri sestre. Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju. Priključio se književnom krugu mladih ekspresionista te s A. B. Šimićem i N. Milićevićem pokrenuo časopis Juriš (1919.).

Gustav Krklec najpoznatiji je po svojoj književnosti, odnosno poeziji. Prvu zbirku pjesama “Lirika” objavio je 1919. godine. Iste godine izašla je i njegova drama “Grobnica”, praizvedena u Varaždinu već 1920. godine. Krklec je 1974. godine postao predsjednik Društva književnika Hrvatske, a sljedeće godine i predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Preminuo je 30. listopada 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.