Rekordni broj sudionika na ovogodišnjem memorijalu „Heroji Maruševca“!

OBJAVLJENO 24.6.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec

Na prostoru kod Društvenog doma u Maruševcu (Ločnjak) u subotu 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe održan je 8. po redu memorijal „Heroji Maruševca“ u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranka Maruševec i pod pokroviteljstvom Općine Maruševec.

Memorijal Heroji Maruševca ove je godine okupio rekordni broj sudionika. Članice i članovi ukupno 34 udruge s područja Varaždinske županije, ali i iz Grada Zagreba, Koprivnice, Jarmine, Pušće i Republike Slovenije, većim dijelom braniteljska populacija natjecali su se u šest disciplina; mali nogomet, belot, streljaštvo, viseća kuglana, pikado i bacanje kamena s ramena.

Nakon himne u izvedbi Ženske vokalne skupine sv. Jurja Maruševec, uslijedila je minuta tišine za sve poginule i preminule branitelje. Predsjednik UDVDR – Ogranka Maruševec Tihomir Buden svim okupljenima je uputio riječi dobrodošlice, dok je Ljudevit Cikač potpredsjednik UDVDR – Podružnice Varaždinske županije pohvalio UDVDR Ogranak Maruševec i organizaciju memorijala.

Molitvu za poginule i preminule branitelje predvodio je župnik Župe Maruševec Krunoslav Milovec, a 8. po redu memorijal Heroji Maruševca otvorio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuvši pritom kako je dužnost svakog pojedinca prenošenje sjećanja na preminule branitelje budućim generacijama kako njihova imena, njihova djela i njihova žrtva nikada ne bi bila zaboravljena te je izrazio duboku zahvalnost i poštovanje prema herojima Maruševca i svim borcima antifašističke borbe. Memorijalu su nazočili i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Damir Šprem s vijećnicima.

Na kraju memorijala u Maruševcu predstavnici organizatora uručili su prigodne pehare i medalje najboljim natjecateljima. U streljaštvu u streljani Streljačkog kluba Metalac najbolje su rezultate ostvarili članovi UDVDR - Ogranak Ludbreg, 2. mjesto pripalo je UDVDR - Ogranku Maruševec, a treće Juniorima streljačkog kluba Metalac. U disciplini bacanje kamena s ramena prvo mjesto osvojila je ekipa Čalinec, 2. mjesto ekipa GS , a treće Branitelji Hrvatske Lepoglava. U belotu najbolje partije odigrali su UDVDR - Ogranak Novi Marof, 2. mjesto pripalo je Braniteljima Hrvatske Lepoglava, a treće Braniteljima Hrvatske Pušća. U pikadu (muški) 1. mjesto osvojila je ekipa Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora - Podružnice Varaždinske županije, 2. mjesto Sinovi Domovine iz Gornjeg Kneginca, a treći su bili Branitelji Hrvatske Pušća, dok su kod žena najbolje rezultate u pikadu ostvarile članice Udruge umirovljenika Općine Maruševec, drugo mjesto pripalo je DVD-u Maruševec, a treće ekipi iz Varaždina. U visećoj kuglani prvo mjesto osvojila je UDVDR – Podružnica Koprivnica, drugo mjesto UDVDR - Podružnica Jarmina, a treći UDVDR - Ogranak Ivanec. U malom nogometu najbolja je bila ekipa Čalinca, zatim ekipa Gmajne, a treća su bili ekipa GS.

U sklopu memorijala Udruga žena Maruša uredila je svoj izložbeni postav a članice su za sve sudionike pripremile klipiće i poznate Hajdine štrukle. Pored Maruša svoj izložbeni postav imao je Mihael Stošić vezan uz Domovinski rat.

Natjecanja u sklopu 8. memorijala Heroji Maruševca protekla su u veselom sportskom druženju koje je završilo ukusnim vojničkim grahom i dobrom kapljicom.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.