Upozorenje na toplinski val!

OBJAVLJENO 9.7.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Upozorenje na toplinski val!

Tjedan je na kopnu počeo pretežno sunčanim i u mnogim krajevima vrućim vremenom, a tako će se i nastaviti. Naime, pravi ljetni ugođaj uz pretežno sunčano i postupno sve toplije, posvuda i vruće, nakratko može poremetiti poneki lokalni pljusak, za što je vjerojatnost veća od utorka do četvrtka.

Sljedećih dana nastavlja se pritjecanje još toplijeg zraka po visini, što će za posljedicu imati sve veći stupanj upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je izdao crveno upozorenje za naše područje zbog aktualnog toplinskog vala, pri čemu najniža temperatura neće padati ispod 22, a najviša će dosezati i do 35 stupnjeva Celzijevaca u hladu!

U takvim uvjetima preporuča se izbjegavanje većih napora i izlazaka u najtoplijem dijelu dana, rashlađivanje tijela i boravišnih prostora, lagana odjeća, te uzimanje lagane hrane i dovoljno tekućine.

U središnjoj Hrvatskoj biti će vruće uz najvišu temperaturu između 32 i 35. Prevladavat će sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak.

Veća vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu sutra poslijepodne je u Gorskoj Hrvatskoj, dok će prijepodne prevladavati sunčano. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu gdje će osobito u prvom dijelu dana puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Najviša temperatura u gorju oko 30, na moru od 32 do 35.

I u nastavku tjedna nastavak ljetne vrućine uz još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti u petak. Prevladavat će sunčano, a uz razvoj oblaka mjestimičnih pljuskova može biti u srijedu i četvrtak.

hrtprognoza.jpg

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.