Poziv na uklanjanje ambrozije!

OBJAVLJENO 24.7.2024.  |  AUTOR: Općina Maruševec
Poziv na uklanjanje ambrozije!

Uskoro će započeti cvatnja i polinacija visoko alergene peludi ambrozije stoga obavještavamo građane da je krajnje vrijeme za njezinu košnju i uklanjanje iz naših dvorišta i okućnica, kao i javnih površina.

Također, Naredbom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, svi vlasnici i posjednici odnosno ovlaštenici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta dužni su uklanjati ambroziju na svom zemljištu.

U slučaju nalaska pojedinačnih biljaka preporučuje se čupanje biljke s korijenom. Također, preporučuje se pritom koristiti zaštitne rukavice, kako ne bi došlo do oštećenja kože i kontaktnog dermatitisa.

Ako se radi o većim površinama, tada se preporučuje košnja, koju je potrebno provesti prije cvatnje, koseći niže od pet centimetara od tla. Za velike površine koriste se kemijska sredstva.

S obzirom na to da ambrozija cvate u kolovozu i koncentracija peludi u zraku dostiže visoke vrijednosti, vrlo je važno znati da akcije uništavanja ambrozije (čupanje, košenje i dr.) ne provodimo u kolovozu, jer se trešnjom biljke koncentracija peludi iste može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe alergičnim osobama.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.