U varaždinskom Hotelu Turist otvoreni je jubilarni 15. Internacionalni kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina Conpasta u organizaciji Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson te uz pokroviteljstvo Varaždinske županije. Zemlja partner ovogodišnjeg kongresa je Republika Slovenija.
Brojni izlagači, udruge i tvrtke, kao i ugostitelji i škole s programom kulinarstva sudjelovali su u cjelodnevnom kongresu koji donosi razna predavanja i edukacije, a sadržavao je i natjecateljski dio.
Udruga žena Maruše iz Maruševca sudjelovala je na kongresu i predstavila je Općinu Maruševec s lovačkim gulašom na maruševečki s njihovom izvornom zaštićenom tjesteninom - hajdinim makarunima.
Uz glavne teme kongresa, a to je tjestenina – srce gastronomije (gulaši i tjestenine), bila su tu predavanja generalnih sponzora i suorganizatora, razne degustacije, natjecanje učenika kuharskih škola Alpe Adria u praktikumu Gospodarske škole Varaždin, te pripremanje natjecateljskih radova seniora gdje se predstavila i Udruga žena “Maruša” iz Maruševca uz nezaobilazna slatka jela.
S obzirom da je Slovenija partner manifestacije svečanom otvorenju nazočili su i slovenski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Gašper Dovžan i ovlašteni ministar za ekonomiju Dušan Pšeničnik s diplomatskim članovima, zatim saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, ujedno i predstavnica Slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, načelnici Općina Vidovec i Sračinec Bruno Hranić i Božidar Novoselec, župan Općine Idrije Tomaž Vencelj, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasenka Kelemen, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, općinska vijećnica Općine Maruševec Jasmina Kundija Gradiček, dok je Varaždinsku županiju predstavljao pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen koji je i službeno otvorio manifestaciju.
Veleposlanik Republike Slovenije NJ.E. Gašper Dovžan izrazio je veliko zadovoljstvo što nazoči ovakvoj jednoj manifestaciji koja spaja dva naroda, a ujedno promovira vrhunsku gastronomiju dviju država. Naglasio je kako Slovenija ima mnogo toga za ponuditi na području enogastronomije, a dio toga, poput Idrijskih žlikrofa mogli su se degustirati u Hotelu Turist.
Uz visokog pokrovitelja kongresa Varaždinsku županiju, sudjelovale su i države Slovenija, SAD (Savezna država Ohio), Paragvaj, Australija, Poljska i naravno Hrvatska.
Udruga žena Maruša ponovo je pokazala da zna, želi i može, pa je tako maruševečki gulaš s makarunima ocijenjen od strane vrhunskih šefova kuhara te je udruzi po odluci žirija dodijeljeno vrlo visoko drugo mjesto. Tako je Udruga Maruša u Maruševec ponijela još jednu medalju, za njih srebro zlatnog sjaja.